Toyota Prius 2015 – A cincea generatie

In ultimii ani Toyota Prius traverseaza o perioada de glorie. Pe de o parte cei de la Toyota au incercat sa creeze ceva special, o masina cu un aspect ciudat si un motor hibrid complex, iar pe de alta parte au incercat sa creeze o masina normala, economica, cu cinci portiere. Un lucru este cert: Toyota Prius este unica si arata diferit de oricare alta masina. Noua generatie este cea mai aspectoasa dintre toate variantele de Prius construite pana acum.

Pentru a fabrica aceasta versiune, au fost preluate anumite elemente de la generatia anterioara si s-au adaugat cateva stiluri puternice si un aspect mai agresiv. Desi noul Toyota Prius mai are cateva elemente identice cu cele folosite la Honda CRX, acum are un aspect mai matur decat predecesorii sai, dar in acelasi timp panourile de caroserie netede si grila asemanatoare unui “zambet larg” ii ofera un aspect de autoturism preluat din desenele animate.

Toyota Prius 2015 este echipata cu un motor de 1,8 litri si un motor electric, care impreuna dezvolta 134 cai putere si un cuplu de 207 nm. De asemenea la acest nou model sunt disponibile jante de 17 inchi si anvelope pentru toate sezozanele cu dimensiunea 215/45 R17. Aceste jante imbunatatesc aspectul autoturismului iar anvelopele transforma orice calatorie intr-una placuta. La interior, seria elementelor ciudate continua.

Volanul este alungit si are o forma vaga de minge de fotbal iar bordul are un model serpuit, asemenea unei iluzii optice. Ceasurile din bord au fost inlocuite cu un set de instrumente digitale plasate de aceasta data la mijlocul bordului. Partea centrala a bordului este alungita in jos si se uneste cu o consola centrala inalta. Aceasta varianta de Toyota Prius este echipata cu un sistem audio cu ecran de 6,1 inchi inconjurat de butoane dreptunghiulare, incadrate intr-o carcasa argintie de plastic. Putin mai jos putem gasi un ecran de tipul vechi cu cristale lichide, inconjurat de un alt set de butoane care controleaza sistemul de climatizare al masinii.

In continuare, pe consola centrala mai putem gasi un mic schimbator de viteze, doua suporturi de pahare si o cutie de depozitare cu capac care se finalizeaza cu o cotiera. Cea mai mare dezamagire in ceea ce priveste bordul sunt instrumentele monocromatice. Lumina verde combinata cu negru aduce aminte de autoturismele vechi construite in anii ’80. Vitezometrul digital este flancat de un indicator de combustibil si un indicator care afiseaza treptele de viteza. Din pacate si acesta are acelasi aspect monocromatic.

Desi nu este un autoturism foarte puternic, sistemul hibrid functioneaza foarte bine. Schimbarile dintre motorul pe baterie si motorul in patru cilindri se realizeaza foarte lin astfel incat nici nu se simt, fata de alte autoturisme similare precum Lexus ES300 in cazul caruia putem simti o intarziere. In general Toyota Prius se conduce ca oricare alt autoturism normal. Este o masina confortabila, spatioasa la interior si are un consum redus. Consumul mixt estimat este de 4,7 litri/100 kilometri. Patru adulti pot calatori confortabil in aceasta masina. Iar portbagajul are suficient spatiu pentru marfa iar scaunele se pot rabata pentru a mari acest spatiu.

Pretul de baza al unui toyota Prius este de 24 de mii de dolari. In cazul alegerii unor dotari medii pretul urca in jurul sumei de 26 de mii de euro. Daca totusi doriti varianta dotata in totalitate cu echipamente si tehnologii moderne, va trebui sa scoateti din buzunar o suma cuprinsa intre 30 si 35 de mii de dolari. Printre cei mai mari competitori ai acestui autoturism se numara Ford C-Max varianta hibrida. Aceasta masina are un pret similar dar ofera mai multa putere.