Toyota Matrix Versiunea 2009-2014

Toyota Matrix fabricata intre anul 2009 si 2014 este cea mai fiabila si practica masina combi de mici dimensiuni de pe piata masinilor la mana a doua. Construita pe platforma unui Toyota Corolla, Toyota Matrix ofera un spatiu de 1,39 metri cubi intr-un portbagaj acoperit cu un plastic durabil. Toyota Matrix este de asemenea una dintre putinele masini mici potrivite pentru soferii inalti, deoarece este foarte spatioasa la interior. Pozitia de conducere faciliteaza accesul in autoturism iar vizibilitatea este excelenta din fata. Colac peste pupaza, Toyota Matrix este unul dintre cele mai econome masini combi in ceea ce priveste consumul de carburant.

Motorizare

Toyota Matrix este disponibila cu un motor de 1,8 litri de 132 cai putere (la fel ca si toyota Corolla) sau un motor optional de 2,4 litri in 4 cilindri de 158 cai putere. Ambele motoare sunt usor de intretinut si foarte fiabile. De asemenea in cazul acestor motoare a fost folosit un lant de distributie ce nu necesita intretinere sau schimb.

Mecanica

Toyota Matrix are un sistem de directie excelent, este usor si placut de condus si confortabila. Desi in general este un autoturism silentios, veti putea auzi zgomotul motorului in momentul accelerarii. Motorul de 1,8 litri este plin de viata pentru calatoriile scurte de zi cu zi dar putin lipsit de putere cu o sarcina maxima.

Transmisia include o cutie de viteze manuala in cinci trepte sau o cutie automata in patru sau cinci trepte. Tractiunea integrala este disponibila doar in cazul motorului de 2,4 litri cu transmisie automata. Sistemul antiblocare a franelor (ABS) este standard. Sistemul electronic de control al stabilitatii si tractiunii au fost optionale la modelele anterioare si standard din anul 2010.

Siguranta

In urma testelor de impact frontal, Toyota Matrix fabricat intre 2009 si 2010 a primit un maxim de cinci stele din cinci, atat pentru sofer cat si pentru pasagerul din fata. Acelasi tip de autoturism a primit cinci stele in urma testelor de impact lateral pentru sofer si patru stele pentru pasagerii din spate. Modelele fabricate din 2011 nu au fost inca evaluate.

Pareri pro

Fiabilitatea, spatiul interior, pozitia soferului, spatiul de depozitare, consumul de carburant (pentru motorul de 1,8 litri), sistemul de directie si scaunele confortabile.

Pareri contra

Materialele de la interior de o calitate slaba, sensibilitate la vanturile laterale puternice, stalpi grosi in spate ce creeaza anumite unghiuri moarte, sistem de climatizare nu foarte puternic.

Pareri generale

Repetam ceea ce am specificat la inceputul acestui articol si anume ca Toyota Matrix este un autoturism combi mic ce necesita costuri scazute de intretinere. Nu multe masini ofera un spatiu atat de mare in portbagaj si nu in cazul multor autoturisme banchetele din spate se pot rabata paralel cu podeaua. In opinia noastra motorul de 1,8 litri este cea mai buna alegere si poate depasi fara probleme un numar de 300 de mii de kilometri daca este intretinuta corespunzator.

Autoturisme similare

Printre autoturismele similare cu Toyota Matrix prezentat in acest articol se numara si Pontiac Vibe, dar acesta nu a mai fost fabricat dupa anul 2010. Un alt autoturism similar este Honda Fit care este mai mic si mai rigid dar este la fel de practic si fiabil. Toyota Corolla este de asemenea o copie a acestei masini dar este mai rafinata. Mazda 3 este si ea o masina fiabila, are o directie sport dar spatiul la interior este mai mic. Honda Civic este mai sportiva si are un consum mai bun la drumurile lungi dar scaunele joase fac ca accesul in autoturism sa fie dificil.

Probleme comune

Cele mai multe probleme au fost raportate in legatura cu o defectiune a pompei de apa. Costul pentru inlocuirea acesteia nu este unul mare. Simptomele unei pompe de apa defecte sunt scurgerile de lichid in compartimentul motor, pe partea opusa soferului. De asemenea, adeseori o pompa de apa defecte devine zgomotoasa. Printre alte probleme raportate se numara si scugeri ale uleiului in zona capacului de distributie. In aceste plangeri au fost minore. Retineti ca franele de pe spate se pot uza prematur daca nu sunt schimbate la timp.