Sistemul ABS

Sistemul de prevenire a blocarii rotilor in caz de franare cunoscut sub abrevierea de ABS (antilock braking system) a fost introdus ca si echipament standard pe unele autoturisme incepand cu mijlocul anilor 1980.

Care este rolul sistemului ABS?

Soferii care se confrunta cu o situatie de urgenta inevitabila, apasa pe frana cat pot de tare intr-o incercare disperata de a opri masina pe o distanta cat mai mica. La o masina fara ABS, acesta procedura de obicei blocheaza rotile. Din acest motiv conducatorii auto pot pierde controlul asupra masinii odata cu pierderea contactului dintre pneuri si suprafata carosabilului. In acest caz masina poate derapa iar capacitatea de a opri rapid si controlat este redusa la minim. Pe intelesul tuturor, dupa cum sugereaza si numele, ABS-ul este un sistem de siguranta care impiedica rotile sa se blocheze atunci cand franati brusc.

De ce este important sistemul ABS?

In cazul in care un vehicul este echipat cu sistem ABS, in timpul franarii bruste riscul de derapaj este minim iar contactul dintre anvelopa si carosabil va va permite sa aveti control asupra autoturismului. O masina se va opri mai repede daca franele sunt bune si in acelasi timp se mentine un contact intre carosabil si anvelopa. ABS-ul va poate ajuta sa opriti un automobil in conditii de siguranta, evitand un posibil accident.

Cum functioneaza sistemul ABS?

Aproape toate masinile moderne sunt echipate cu diverse sisteme de siguranta de ultima generatie. O parte din aceste sisteme controleaza franarea pentru a nu permite blocarea rotilor. Fiecare producator de masini a dezvoltat sisteme ABS proprii care difera din anumite puncte de vedere, dar in esenta, modul de functionare este asemanator. O serie de senzori detecteaza in mod constant viteza fiecarei roti pentru a determina daca toate se rotesc cu aceeasi viteza sau una dintre ele se invarte mai lent. In acest caz, pentru a evita blocarea rotilor, sistemul ABS reduce presiunea de pe circuitul franelor cu ajutorul unor supape hidraulice, pentru a reduce forta de franare la o anumita roata sau la toate daca este necesar.

Eficienta unui sistem ABS

O masina echipata cu sistem ABS va putea fi oprita mai repede decat un autoturism fara ABS. Dupa cum am precizat mai sus, scopul principal in cazul acestui sistem de siguranta este acela de a evita blocarea rotilor la franare, astfel incat sa puteti pastra controlul directiei. Exista totusi situati in care ABS-ul va poate face sa opriti mai lent.

Cat de eficient este un sistem ABS pe zapada?

In astfel de conditii meteorologice, sistemul ABS devine mai putin eficient. In cazul franarii bruste a unui autoturism fara sistem ABS care ruleaza pe o suprafata acoperita cu zapada, acesta tinde sa se opreasca intr-o distanta mai scurta decat un autoturism echipat cu ABS. De ce? In cazul autoturismului fara ABS, la franare rotile se vor bloca, fapt ce va duce la o acumulare de zapada in fata anvelopelor. Aceasta zapada se va comporta ca un opritor si va ajuta masina sa incetineasca intr-un timp mai redus. In cazul autoturismelor echipate cu sistem ABS, rotile nu se vor bloca si astfel, distanta de franare va creste. Un sofer are nevoie de anticipare si de planificare pentru a conduce in siguranta pe zapada sau gheata indiferent de ce sistemul de franare al autoturismului.

Cum se conduce un autoturism echipat cu ABS?

O masina echipata cu sistem ABS este foarte usor de folosit. Pur si simplu exercitati o presiune ferma si constanta pe pedala de frana pana cand masina se opreste. Nu este nevoie sa pompati pedala de frana. Amintiti-va ca scopul sistemului ABS este de a face acest lucru pentru dumneavoastra. Este important sa retineti ca sistemul ABS functioneaza doar in timp ce motorul este pornit, iar in conditii extreme apasarea ambreiajului ajuta la evitarea opririi motorului.

Cum puteti testa un sistem ABS?

Este o buna idee sa va testati sistemul ABS pentru a observa ce poate face in cazul in care veti avea nevoie de el vreodata. Mergeti cu masina la un centru pentru simulari. Asigurati-va ca faceti aceasta simulare pe un drum drept, ferit de trafic si de pietoni.

Cum aflati daca autoturismul vostru este echipat cu sistem ABS?

Sistemul ABS nu este vizibil la o simpla inspectie vizuala. Atunci cand porniti masina si simbolul ABS se va aprinde in bord si se va stinge cateva momente mai tarziu, inseamna ca autoturismul vostru este echipat cu sistem ABS. Toate masine din UE fabricate dupa luna iulie 2004 trebuie sa aibe in mod obligatoriu sistem ABS. Deci, daca masina este fabricata dupa luna iulie a anului 2004, atunci cu siguranta are ABS.

Un alt indiciu prin care puteti afla daca masina este echipata cu ABS este legat de cazul in care ati franat vreodata brusc si ati simtit pulsatii, miscari sacadate sau batai in pedala de frana. De asemenea, daca aveti manualul autovehiculului, in acesta puteti gasi informatii referitoare la existenta sistemului ABS.

Ce reprezinta martorul ABS aprins in bord?

Imediat ce motorul a fost pornit, lumina de la ABS ar trebui sa stea aprinsa timp de cateva secunde dupa care se va stinge. Daca lumina ramane aprinsa, este foarte posibil ca autoturismul sa aibe o defectiune a sistemului ABS. In acest caz trebuie sa apelati la un mecanic iar sistemul ABS trebuie diagnosticat si reparat.