Sfaturi utile pentru soferii incepatori

De-a lungul timpului cercetatorii au adunat sute sau chiar mii de studii si rezultate despre tinerii soferi. Din pacate, rezultatele nu sunt atat de bune. Conform acestor studii s-au constatat urmatoarele:

– Soferii incepatori sunt mai susceptibili sa aibe un accident rutier in primii doi ani decat in oricare alt moment din viata lor.
– Accidentele rutiere sunt principala cauza de deces pentru tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 21 de ani. Aceste accidente reprezinta 40% din totalul deceselor din randul tinerilor.
– Desi doar 20% dintre tinerii cu varste intre 18 si 21 de ani conduc noaptea, 50% din totalul accidentelor fatale au loc in aceasta perioada.
– 43% din totalul deceselor in randul tinerilor soferi au loc intre ora 9 seara si 6 dimineata.
– 54% din totalul deceselor in randul tinerilor au loc in zilele de Vineri, Sambata sau Duminica.
– Aproximativ 36% dintre accidentele rutiere in care sunt ucisi tineri, implica consum de alcool.

Puteti alege sa nu faceti parte din aceste statistici. Cu o atitudine responsabila si matura, puteti accepta faptul ca aveti nevoie de multa practica si experienta pentru a va dezvolta abilitatile astfel incat sa evitati pericolele ce pot aparea atunci cand conduceti. Cu cat veti deveni mai responsabili cu atat va fi mai usor atat pentru voi cat si pentru parintii vostri. Mai jos am enumerat o serie de sfaturi pentru a preveni accidentele rutiere in tandul tinerilor.

Purtati intotdeauna centura de siguranta si refuzati sa porniti din loc pana cand toti pasagerii au facut acelasi lucru.

Incetiniti si oferiti-va mai mult timp. Viteza este prima cauza a accidentelor in tandul tinerilor. Amintiti-va ca, cu cat conduceti mai repede, cu atat veti opri mai greu. Cu cat conduceti mai repede, in caz de loviti ceva, impactul va fi direct proportional. In loc sa conduceti cu viteza pentru a ajunge intr-un anumit loc, mai bine planuiti-va totul din timp si plecati mai repede de acasa. Pe langa faptul ca este mult mai sigur, veti economisi si bani pe carburant, sau amenzi.

Nu circulati rpea aproape de alte vehicule. Pentru a opri o masina la o viteza de 50 km/ora este nevoie de o distanta de aproximativ 14 metri. Circulati mereu la o distanta suficienta pentru a opri in siguranta in spatele altui autoturism.

Adaptati viteza la conditiile meteo. Daca drumul este acoperit cu zapada, gheata, polei sau apa, este necesar sa conduceti cu mult sub limita de viteza pentru a fi in siguranta. O alta modalitate si mai buna este sa amanati calatoria pana cand vremea se imbunatateste.

Masina este folosita pentru a circula pe drum, nu pentru a scrie mesaje sau a folosi telefonul mobil in ea. Orice lucru care fura atentia soferului de la drum este o distragere, iar distragerile sunt foarte periculoase. Ib topul distragerilor in randul tinerilor se afla telefoanele mobile. Lasati telefonul atunci cand conduceti. Nu exista mesaj sau apel care nu poate astepta pana cand veti opri masina. Printre distrageri se numara si mancatul sau bautul la volan.

Ajustati-va totul inainte de a porni in trafic. Printre lucrurile ce trebuie ajustate inainte de a porni la drum se numara oglinzile, scaunul, casetofonul, centura, etc. De asemenea fixati obiectele care se pot misca libere in masina.

Nu conduceti daca sunteti somnoros. O astfel de practica inseamna sa va puneti atat pe voi, cat si pe pasagerii vostri sau soferii altor autoturisme la un risc.

Nu conduceti pe timp de noapte pana cand nu aveti suficienta experienta si incredere in voi insiva pentru a face fata tuturor provocarilor suplimentare care pot aparea pe intuneric.