Sfaturi pentru a conduce pe vreme torida

Desi conditiile meteorologice cele mai aprige sunt intalnite pe timpul iernii, temperaturile mari de pe perioada verii pot dauna atat soferilor cat si autoturismelor din cauza caldurii excesive.

Soferii

In timp ce conduceti pe timp de vara, inevitabil interiorul autoturismului se va incalzi foarte tare. Caldura excesiva poate duce la deshidratare, oboseala sau chiar epuizare. Din fericire, in ultima perioada majoritatea autoturismelor sunt echipate cu sisteme de climatizare care va permit sa mentineti temperatura interioara sub control. In acelasi timp, folosirea sistemului de aer conditionat presupune si cresterea consumului de combustibil.

Daca consumul de carburant reprezinta o problema pentru buzunarul vostru, la viteze de pana in 50 de kilometri/ora este mai bine sa deschide geamul decat sa porniti aerul conditionat. La viteze mari insa, din cauza rezistenti vantului, este recomandat sa folositi aerul conditionat si sa inchideti geamurile autoturismului vostru.

Pentru a lupta impotriva deshidratarii asigurati-va ca la orice calatorie cu masina pe timp de vara sa aveti o sticla de apa la indemana. Daca caldura va provoaca oboseala, nu ezitati sa consumati o cafea deoarece aceasta se poate dovedi a fi benefica in astfel de situatii. In acelasi timp nu faceti exces.

Acum daca soferul are grija de el pentru a putea conduce in conditii de caldura excesiva, pentru a evita alte probleme este bine sa aveti grija si de autoturismul vostru. Cititi mai departe pentru a afla cateva idei despre cum sa va mentineti masina in conditii optime pentru a nu intampina defectiuni pe durata calatoriilor pe timp torid de vara.

Autoturismul

Desigur ca autoturismele sunt proiectate astfel incat sa reziste atat la temperaturi scazute cat si la temperaturi inalte. Lipsa de fiabilitate si defectiunile pot aparea daca masina nu este intretinuta corespunzator. De obicei, o inspectie periodica dureaza doar cateva minute si in mod ideal ar trebui executata o data pe saptamana, atunci cand temperaturile sunt excesiv de scazute sau ridicate.

Un rol foarte important il are lichidul de racire care circula prin motor pentru a-l pastra la o temperatura optima, indiferent de temperatura exterioara. Ca motorul sa fie racit de acest lichid (numit si antigel) nivelul acestuia trebuie sa se incadreze intre limitele normale. Puteti intalni adesea scurgeri alte lichidului de racire, iar in acest caz cauza trebuie determinata si reparata iar lichidul de racire trebuie completat. Rezervorul lichidului de racire este amplasat langa capota si este umplut cu un lichid de culoare verde, roz, galbena sau verzuie. Pe acest rezervor sunt stantate doua limite: limita maxima si limita minima.

Nivelul lichidului de parbriz trebuie sa se incadreze intre aceste limite. Daca este nevoie sa completati cu antigel iar motorul este cald, trebuie sa aveti grija deoarece rezervorul se afla sub presiune si va puteti arde. Rolul antigelului nu este doar de a preveni supraincalzirea motorului ci si a preveni inghetul pe timp de iarna, cand temperaturile sunt scazute. In mod normal antigelul de foloseste combinat cu apa distilata in proportie de 50/50.

Scoala soferi Bucuresti