Sfaturi pentru a conduce in siguranta iarna

Chiar daca pe jos nu este nici o urma de zapada, iarna poate crea conditii perioculoase pentru condus. Va prezentam cateva sfaturi pentru a conduce in siguranta atunci cand porniti la drum pe timp de iarna.

Pregatiti-va masina verificand urmatoarele:

Antigelul – pastrati lichidul de racire la nivelul adecvat deoarece acesta protejeaza impotriva inghetului si a coroziunii. Schimbati lichidul dupa recomandarile producatorului masinii.

Acumulatorul auto – faceti un test pentru a va asigura ca bateria autoturismului vostru este in stare buna de functionare si va ajuta masina sa porneasca usor in perioada rece de iarna.

Franele – franele uzate necesita o distanta mai mare de franare si pot face ca masina sa traga intr-o parte atunci cand doriti sa opriti. Un mecanic va poate verifica franele si poate face reparatiile necesare.

Materiale utile – masina dumneavoastra trebuie sa fie echipata cu cel putin urmatoarele obiecte: o lanterna, patura, nisip sau sare si o racleta de zapada/gheata.

Sistemul de evacuare – daca sistemul de evacuare este infundat, fumul degajat de motor poate deveni rapid fatal. Tineti cont de faptul ca nu trebuie sa lasati motorul in functiune in garaj.

Uleiul – schimbati uleiul cu unul special de iarna pentru o pornire mai usoara.

Anvelopele – anvelopele uzate isi pierd aderenta pe drumurile alunecoase. Asigurati-va ca acestea sunt umflate in mod corespunzator. Anvelopele pentru toate sezoanele sunt recomandate in mai cele mai multe zone.

Stergatoarele si lichidul de parbriz – pentru o vizibilitate mai buna inlocuiti lamelele stergatoarelor uzate cu altele noi. Pastrati rezervorul pentru lichidul de parbriz plin cu solutie speciala rezistenta la inghet.

Pastrati-va masina curata

Produsele chimice, sarea si pietrisul folosite pe drumuri pentru degivrare si aderenta pot fi extrem de corozive pentru masina dumneavoastra. Curatati si spalati autotursmul in mod regulat cu apa curata pentru a reduce efectele nocive ale acestor agenti.

Planificati-va calatoriile

Plecati mai repede de acasa pentru a avea mai mult timp la dispozitie pentru a ajunge la destinatie in siguranta. Conduceti inceti si evitati miscarile bruste, nu virati rapid, nu accelerati si nu franati continuu.

Conduceti preventiv

Fiti constienti de faptul ca podurile si pasajele ingheata mai repede decat carosabilul. Aerul rece care circula deasupra si dedesubtul podului provoaca formarea ghetii mai repede decat in cazul carosabilului normal deoarece aerul rece este prezent doar deasupra iar dedesubt este mai cald.

Atentie la modul de franare

Trebuie sa lasati spatiu suplimentar in cazul franarii pe orice drum umed sau acoperit cu gheata. Aceasta regula trebuie respectata de toti participantii la trafic: daca intr-o zi normala treceau doar cateva secunde de cand ati inceput franarea pana in momentul in care masina s-a oprit, in conditii de iarna este bine sa adugati cateva secunde bune in plus pentru a ajunge in acelasi loc.

Vizibilitatea

Amintiti-va ca vizibilitatea este un factor important pentru a conduce in conditii de siguranta pe timp de iarna. Tineti farurile aprinse si stergeti parbrizul de gheata si zapada, daca este necesar.

Derapajele

Trebuie sa stiti ce sa faceti daca alunecati pe gheata sau daca ramaneti blocati in zapada. Trageti de volan in aceeasi directie in care masina derapeaza. In cazul in care rotile din spate aluneca spre dreapta, trageti spre dreapta si nu invers. Nu rotiti de volan atunci cand sunteti blocati pe gheata sau pe zapada. In schimb, scoateti zapada din jurul anvelopei si daca este necesar aruncati cu nisip sau sare sub roata pentru a putea plecat de pe loc.

Conducerea in siguranta iarna poate fi realizata cu succes. Cu toate acestea, sunt situatii in care cea mai buna decizie este aceea de a nu conduce. Daca sunteti nelistiti in ceea ce priveste capacitatea de a conduce pe timp de iarna sau de a putea controla masina in astfel de situatii atunci mai bine ramaneti acasa!