Plecarea de pe loc

Se intampla foarte des ca cei care doresc sa obtina permisul de conducere sa nu reuseasca sa plece de pe loc sau sa li se opreasca motorul autoturismului in timpul examenului de conducere. In tara noastra unii examinatori trec cu vederea atunci cand motorul se opreste la plecarea de pe loc dar va pot depuncta cand frecventa acestor esecuri este mare. Acest lucru se intampla mai des atunci cand astfel de erori ingreuneaza traficul sau au un impact negativ asupra altor autoturisme sau pietoni.

Pentru a invata cum sa plecati de pe loc, trebuie sa aveti cateva cunostinte de baza si a intelege cum functioneaza un ambreiaj. Atunci cand pedala de ambreiaj este apasata pana la capat, placile ambreiajului sunt separate pentru a decupla motorul de cutia de viteze si a va permite sa schimbati treapta de viteza. Atunci cand apasati pedala de ambreiaj o puteti face oricat de repede doriti. Atunci cand ridicati piciorul de pe pedala de ambreiaj, placile ambreiajului se unesc permitand motorului sa se cupleze din nou la cutia de viteze. Daca ridicati piciorul de pe pedala prea brusc, placile de ambreiaj se unesc cu o viteza prea mare iar motorul se va opri. Daca ridicati piciorul incet, placile se vor conecta lin iar masina se va pune in miscare.

Daca motorul se opreste atunci cand doriti sa plecati de pe loc, inseamna ca ati ridicat piciorul prea repede de pe pedala de ambreiaj, ca ati selectat o treapta de viteza incorecta sau ca ati uitat sa eliberati frana de mana. Daca in timpul unui examen veti gresi la plecarea de pe loc in mod repetat, riscati sa fiti depunctati suficient de mult pentru a pica examenul.

Sfaturi pentru plecarea corecta de pe loc

In mod normal tehnica de plecare de pe loc este simpla si veti realiza acest lucru dupa primele cursuri de conducere. Instructorul auto este obligat sa va invete plecarea de pe loc chiar de la prima ora de conducere. Presupunand ca aveti probleme cu plecarea de pe loc, in continuare va vom explica pasii necesari pentru a reusi acest lucru. In prima faza trebuie sa apasati pedala de ambreiaj pana la capat folosind piciorul stang. Selectati prima treapta de viteza.

Cu piciorul drept apasati usor pedala de acceleratie pana in jurul valorii de aproximativ 1500 rotatii pe minut. Acum urmeaza punctul cheie. Trebuie sa gasiti punctul pedalei de ambreiaj in care masina va pleca de pe loc. Ridicati foarte incet piciorul stang de pe pedala de ambreiaj (jumatate din cursa) pana cand simtiti ca masina incepe sa tremure foarte usor. In acelasi timp este posibil sa observati ca partea din fata a masinii se ridica usor.

Mentineti pedalele in aceasta pozitie si eliberati frana de mana. In acest moment veti observa ca masina va incepe sa se miste cu o viteza mica. Acum puteti ridica piciorul de pe ambreiaj, dar lin, si in acelasi moment puteti accelera usor. Veti observa ca va aflati in miscare si ati plecat de pe loc fara probleme.

Odata cu trecerea timpului si castigarea experientei, veti reusi sa plecati de pe loc mult mai usor, fara sa folositi frana de mana. De asemenea, daca stiti cum sa plecati de pe loc, este important sa stiti si cum sa opriti fara sa bruscati autoturismul. Trebuie doar sa apasati pedala de ambreiaj pana la capat, sa puneti schimbatorul de viteze pe pozitia libera, dupa care sa franati. Dupa ce masina este oprita, puteti ridica piciorul de pe ambreiaj.

Program de lucru DRPCIV Bucuresti