Obtinerea permisului de conducere

Obtinerea permisului de conducere este un moment interesant pentru toti soferii incepatori, insa atat examenul scris cat si cel de conducere pot provoca anxietate in randul cursantilor. Este important sa retineti ca nu este nimic rau daca nu reusiti sa treceti examenul teoretic sau cel practic din prima incercare. Nu este sfarsitul lumii si nu trebuie sa va pierdeti speranta. Tot ce trebuie sa faceti este sa incercati din nou. In ziua de astazi foarte multe persoane pica examenul prima data. Nu te invinovati daca ti se intampla si tie. Mai jos voi enumera cateva sfaturi pentru a te ajuta sa te pregatesti pentru un astfel de examen, astfel incat sa-l treci cu usurinta.

In primul rand verifica si intreaba instructorul sau personalul scolii de soferi la care esti inscris ce acte sunt necesare in ziua examinarii. Ultimul lucru pe care ti-l doresti in acea zi este sa constati in ultimul moment ca iti lipseste un document important. Urmatorul pas este sa te asiguri ca in ziua examenului sa fii odihnit. Un alt lucru important de stiut este faptul ca examinarea teoretica presupune platirea unei anumite taxe. Asigura-te ca ai la tine suficienti bani pentru a plati aceasta taxa daca nu ai facut-o deja pana acum.

Testul teoretic

Testul scris poate fi adesea inselator si dificil, iar singura varianta de a-l trece cu succes este sa invatati. Inainte de examen incercati sa faceti cat mai multe teste, pentru a nu fi surprinsi de intrebarile capcana. Daca nu stiati, exista un website pus la dispozitie de Ministerul Afacerilor Interne unde va puteti testa cunostintele, examinandu-va cu teste foarte asemanatoare cu cele intalnite in timpul examenului real. In momentul in care incepeti testul nu este necesar sa va grabiti. Aveti suficient timp sa raspundeti la toate intrebarile, iar acolo unde nu sunteti siguri, amanati raspunsul pe mai tarziu. Nu va pripiti daca doriti sa reusiti. Bineinteles, este necesar sa cititi fiecare intrebare si raspunsurile de mai multe ori deoarece acestea pot avea mai multe intelesuri.

Testul de conducere

In ziua examinarii, chiar inainte de a incepe, este recomandat sa exersezi cu instructorul. Pastreaza-ti o sedinta de conducere pentru aceasta zi. De asemenea, este recomandat sa intrebati instructorul care considera ca va fi traseul ales de examinator si ce parere are el despre abilitatile voastre ca si soferi. Astfel veti capata mai multa incredere in puterile voastre si veti reusi sa treceti cu bine acest ultim pas. Mai jos vom enumera cateva sfaturi despre cum sa va pregatiti pentru examinarea practica.

Inainte de a incepe examenul de conducere asigurati-va ca masina se afla in conditii bune. Desi acest lucru este treaba instructorului, il puteti intreba daca anvelopele sunt umflate corespunzator, daca toate luminile functioneaza si alte detalii tehnice. Atunci cand va urcati in masina in asteptarea examinatorului, asigurati-va ca radio-ul este inchis si aveti pregatite toate actele necesare.

Cand instructorul se va urca in autoturismul vostru, incercati sa ramaneti calm. Desi multi cursanti sunt agitati si emotionati, nu trebuie sa va pierdeti increderea in sine. Nu porniti motorul masinii decat in momentul in care examinatorul va cere acest lucru. In caz contrar, puteti pica testul pe loc. Ajustati-va oglinzile si scaunul si nu uitati de centura de siguranta. Ascultati cu atentie tot ce va spune examinatorul sa faceti. Nu va panicati si nu uitati sa folositi semnalizatoarele mereu cand doriti sa schimbati directia de mers.

Detaliile mici pot face diferenta dintre succes si esec. Incercati sa nu mergeti pe mijlocul drumului, sa nu faceti slalom printre masini si acordati importanta la toate semnele rutiere. Atunci cand va apropiati de o intersectie sau un semafor, opriti inainte de linie. Nu uitati sa acordati atentie marita pietonilor sau biciclistilor. Chiar daca nu este necesar, intotdeauna uitati-va in oglinzile retrovizoare. Examinatorul va aprecia acest lucru.