Nu neglijati acumulatorul auto pe timp de iarna

Temperaturile foarte scazute de pe durata iernii pot reprezenta cel mai mare inamic al autoturismului vostru si de aceea este necesar sa va asigurati ca sistemul electric este in stare perfecta de functionare. Cea mai intalnita problema pe timp de iarna in randul soferilor este incapacitatea de a porni masina in diminetile reci. Acumulatorul auto este inima oricarui autoturism, iar daca acesta nu este “sanatos”, autoturismul vostru va refuza sa porneasca mai devreme sau mai tarziu. De obicei acest lucru se intampla cand va asteptati mai putin, cand sunteti in mare graba sau cand aveti mai mare nevoie de masina.

Un motor si un acumulator auto functioneaza cel mai eficient la o temperatura de 25 de grade Celsius. La o temperatura de 0 grade Celsius, o baterie incarcata la maxima va oferi o eficienta de doar 65% din capacitatea sa totala in timp ce “necesitatile” motorului cresc de la 100% la 155%. La o temperatura negativa de -18 grade Celsius, capacitate bateriei de a actiona demarorul unui autoturism scade la 40%, in timp ce cerintele motorului cresc la 210%. La o temperatura extrema de doar -28 grade Celsius, puterea acumulatorului de a porni motorul scade la 18% in timp ce motorul are nevoie de o putere energetica de 268%.

De ce are loc acest fenomen? Pur si simplu este vorba doar despre scaderea activitatii chimice din interiorul acumulatorului, odata cu scaderea temperaturii. Prin urmare, pentru a evita situatii neplacute, este important ca o baterie auto sa fie intretinuta. Buna intretinere a unui acumulator auto incepe prin curatirea murdariei si coroziunii. Murdaria si coroziunea determina un mediu umed astfel incat bateria nu se va mai incarca in mod corespunzator in timpul mersului. O alta problema care poate cauza defectarea prematura a unui acumulator, sunt cablurile intrerupe sau contactele imperfecte.

De asemenea trebuie sa stiti ca daca bateria nu este incarcata corespunzator, ea poate ingheta chiar si la o temperatura de -5 grade Celsius. In acest caz, daca optati sa porniti autoturismul folosind curent de la o alta masina, riscati ca propria voastra baterie sa explodeze. Vibratiile sunt si ele un “dusman” al acumulatorilor auto. Cand bateria nu este fixata corespunzator la locul ei, in timpul mersului ea poate salta sau vibra, iar structura interna a acesteia se va defecta rezultand intr-o performanta slaba.

Cum se poate verifica un acumulator auto? Daca nu aveti suficiente cunostiinte tehnice este bine sa vizitati un electrician auto. In caz contrar puteti verifica bateria folosind un simplu aparat de masura.
Bateria nu este singurul motiv din cauza caruia un autoturism refuza sa porneasca intr-o dimineata de iarna. De exemplu pot aparea defectiuni ale sistemului de incarcare, precum ruperea unor curele sau defectarea alternatorului.

Un acumulator auto este proiectat sa dezvolte foarte mult curent pentru o perioada scurta de timp. Acest fenomen este necesar pentru a porni motorul. Dupa pornirea motorului, alternatorul ofera puterea electrica care este necesara. In celasi timp tot alternatorul este cel care incarca bateria. Daca bateria nu este incarcata corespunzator, durata ei de viata va scadea semnificativ. De cele mai multe ori bateria nu se incarca daca autoturismul ruleaza prea lent, daca sunt folosite folosite prea multe comenzi, daca se ruleaza doar prin oras pe distante scurte sau daca sunt activate prea multe dispozitive precum faruri, sistemul de incalzire, sistemul audio, etc.