Notiuni generale despre acvaplanare

Acvaplanarea definita in termeni de conducere este momentul in care o cantitate mare de apa se acumuleaza intre suprafata carosabilului si anvelopele masinii dumneavoastra, fenomen ce duce la reducerea contactului dintre cele doua.

Acvaplanarea este cunoscuta ca fiind extrem de periculoasa deoarece autovehiculul devine greu de controlat. Daca din nefericire vreodata va veti afla in aceasta situatie, cu siguranta va fi un moment terifiant. In functie de gravitatea situatiei, puteti pierde total controlul autovehicului sau doar pentru o perioada scurta de timp. Daca tineti cont de sfaturile de mai jos, ar trebuie sa puteti recastiga controlul asupra autovehiculului in cel mai scurt timp posibil.

Apa adunata pe carosabil

Cele mai multe drumuri moderne sunt prevazute cu scurgeri concepute pentru a ajuta la reducerea cantitatii de apa acumulate pe carosabil. Un drum prost construit se poate deteriora in timp, si poate avea probleme la sistemul de scurgere. In perioada precipitatiilor (toamna sau iarna) apa se poate acumula pe anumite portiuni ale carosabilului. O masina a carei anvelope vor lovi apa la viteza mare are sanse mari sa acvaplaneze.

Citeste si despre alte notiuni de baza care te pot ajuta sa alegi o firma gazduire website

Anvelopele

Cauzele care duc la acvaplanare pot fi viteza, greutatea, anvelopa si adancimea apei. Stratul de apa dintre carosabil si roata poate fi inlaturat daca anvelopa se afla in stare buna. Calitatea si nivelul de uzura al anvelopelor joaca un rol important in controlul autoturismului, facand diferenta intre pierderea totala sau partiala asupra controlului. Daca anvelopa nu este umflata suficient sau poate este prea umflata aceasta nu se va aseza uniform pe carosabil si astfel se va reduce eficienta aderentei pe timp ploios sau atunci cand vine vorba de acvaplanare. Daca conduceti o masina cu anvelope late, puteti fi mai predispus la acvaplanare deoarece intreaga greutate a masinii este distribuita pe o suprafata mai mare. Anvelopele mai inguste vor trece prin apa mai usor.

Cum procedati in caz de acvaplanare?

In functie de circumstantele prezentate mai sus, in timpul unui caz sever de acvaplanare nu puteti face nimic pentru a controla masina. Prin urmare, este important sa redobanditi controlul masini in cel mai scurt timp posibil. Asigurati-va ca luati masurile corecte intrucat este o decizie de rapida iar acvaplanarea nu dureaza mai mult de 2 – 3 secunde.

Mentineti volanul in directia in care masina se deplaseaza. Nu va lasati tentat sa schimbati directia de mers deoarece atunci cand recapatati controlul asupra masinii, rotile pot ramane pe directia gresita de mers. In timpul pierderii contrulului asupra autovehicului sunteti tentati sa franati. Acest lucru poate inrautati situatia in care va aflati. Accelerarea are un efect similar. Deci, ideal ar fi sa lasati masina sa incetineasca in mod natural sub propria greutate, decelerand treptat.