Masuri de siguranta pentru a conduce pe timp de noapte

Conducerea unui autoturism pe timp de noapte poate reprezenta o provocare pentru multi dintre soferi. Soferii incepatori care tocmai au absolvit examenul de conducere reprezinta cel mai ridicat grad de risc atunci cand conduc pe timp de noapte, si totul din cauza lipsei de epexrienta. Exista chiat si soferi experimentati care considera condusul unui autoturism pe timp de noapte o experienta neplacuta si nesigura.

Conducerea unui autmobil pe timp de noapte este periculoasa mai ales din cauza reducerii vizibilitatii, si nu doar a soferilor ci si a altor participanti la trafic precum motociclisti, biciclisti sau chiar pietoni. Daca tineti cont de ecateva sfaturi in ceea ce priveste siguranta rutiera puteti transforma conducerea pe timp de noapte intr-o experienta mai sigura si mai usoara. Desi unele dintre sfaturi vi se pot parea evidente, unii conducatori auto le neglijeaza.

Curatarea geamurilor autoturismului

Cand ne referim la curatarea geamurilor masinii voastre nu ne referim doar la murdaria vizibila pe exterior. Atat geamurile sau haionul cat si parbrizul se pot murdari pe interior. Acest lucru se poate datora fumului de tigara, aerului reciclat sau chiar degajarii a unor gaze eliminate de materialele din plastic sau vinil din habitaclul autoturismului vostru. In numeroase masini exista echipamente acoperite cu plastic care, in zilele calduroase pot degaja gaze ce se vor depune pe geamuri ca un strat subtire de ceara. Aceasta murdarie este greu de remarca in timpul zilei dar va reduce vizibilitatea atunci cand veti conduce pe timp de noapte. Acest strat de murdarie poate fi indepartat usor cu diverse solutii sau folosind un amestec de apa cu otet.

Pastrati oglinzile curate

Oglinda retrovizoare interioara este supusa aceluias strat ceros ca si in cazul geamurilor (fenomen explicat mai sus). Este foarte important ca aceasta oglinda sa fie curatata corespunzator pentru a evita sa fiti orbiti de autoturismele care ruleaza in spatele vostru. Incercati de asemenea sa nu atingeti suprafata acestei oglinzi cu degetele, deoarece puteti lasa urme de grasime. Orice autoturism are multe unghiuri moarte si nu avem nevoie si de altele. De aceea, inainte de a pleca la drum pe timp de noapte ajustati-va corespunzator toate oglinzile pentru a avea o vizibilitate buna in orice punct.

Curatarea farurilor

Curatarea farurilor masinii voastre va contribui la reducerea efectului de orbine atat pentru soferii care circula in sens opus directiei voastre de deplasare cat si pentru soferii care circula in fata voastra, in aceeasi directie. Daca farurile sunt murdare sau sunt acoperite cu noroi ori urme de ulei, lumina farurilor va fi distorsionata si va cauza un efect de orbire pentru ceilalti soferi. Un alt efect benefic al curatarii farurilor este marirea vizibilitatii voastre atunci cand conduceti pe timp de noapte.

Consultati un medic oftalmolog

Vizitele periodice la un medic oftalmolog este un obicei neglijat adesea de cei mai multi dintre soferi. Inafara de deteriorarea vederii odata cu inaintarea in varsta, ochii pot suferi de alte afectiuni din cauza carora puteti orbi pe perioade scurte atunci cand conduceti pe timp de noapte si vedeti farurile altui autoturism. Printre aceste afectiuni care pot aparea si pot reprezenta un pericol pentru soferii care conduc pe timp de noapte se numara glaucomul sau cataracta.

Evitati sa privit direct in farurile autoturismelor de pe sens opus

Atunci cand conduceti pe un drum neiluminat, pe timp de noapte, farurile autoturismelor care se apropie din sens opus pot produce orbire si reprezinta un adevarat pericol. Evitati sa va uitati direct in lumina orbitoare a farurilor si incercati sa va indreptati privirea inspre marginea drumului, privind cu atentie in acelasi timp marcajele rutiere longitudinale. In cazul in care soferul care se apropie de pe contrasens foloseste faza lunga sau un tip de far ce produce o lumina prea puternica, este bine sa incetiniti sau chiar sa va opriti pe marginea drumului. Daca faceti acest lucru asigurati-va mai intai ca nu aveti un alt autoturism foarte aproape in spatele vostru.

Folositi folii anti-orbire pentru oglinzi

In orice magazin de piese auto sau chiar si un marile magazine puteti gasii folii speciale care se pot aplica pe oglinzile retrovizoare pentru a reduce intensitatea luminii. Astfel veti reduce efectul de orbire atunci cand conduceti pe timp de noapte.