Invatati cum sa impartiti drumul cu motociclistii

Conform rapoartelor privind siguranta rutiera, in fiecare an sunt ucisi in accidente rutiere cu mult peste zece mii de motociclisti. Desi multe dintre aceste accidente au fost individuale, in altele au fost implicate si automobile. Ca si soferi de autoturisme, camioane sau masini de teren, aveti responsabilitatea sa impartiti drumul cu motociclistii si de asemenea, sa luati masuri proactive pentru a creste siguranta acestora.

In ultimii ani a existat o crestere notabila a numarului de motociclete care circula pe drumurile publice, iar acest lucru se datoreaza cresterii pretului la combustibil. Multi soferi au renuntat la autoturisme in schimbul motocicletelor, deoarece acestea sunt mai eficiente in ceea ce priveste consumul de carburant. Aceasta miscare a dus la cresterea numarului de motociclisti, cu sau fara experienta. Din pacate, multi dintre ei sunt implicati in accidente rutiere cu masini. Conducatorii auto ar trebui sa fie constienti de faptul ca motocicletele pot fi intalnite pe toate tipurile de carosabil.

Multe dintre accidentele in care sunt implicate motociclete si autoturisme, sunt cauzate din vina soferului masinii. De aceea toti soferii ar trebui sa fie in permanenta constienti de faptul ca un motociclist se poate afla in imediata apropiere a autovehiculului. Mai jos vom enumera cate lucruri pe care le puteti face pentru a ajuta la cresterea nivelului de siguranta al motociclistilor.

Verificati intotdeauna unghiurile moarte

Este posibil ca acest lucru sa fie principalul motiv de accident dintre o masina si o motocicleta. Motocicletele sunt mai mici decat alte vehicule si mai dificil de reperat in timp ce circula in spatele unor masini, sau schimba benzile. Deoarece toate tipurile de autoturisme au unghiuri moarte, este bine sa verificati oglinzile retrovizoare de doua ori inainte de executati o manevra.

Fiti foarte prudenti in depasiri

Este perfect legal sa depasiti o motocicleta ca si in cazul oricarui alt vehicul. Atunci cand depasiti trebuie sa fiti foarte prudenti deoarece chiar si din cauza unei simple rafale de vant, motociclistul se poate dezechilibra si cadea in fata voastra. Asigurati-va ca semnalizati din timp intentia voastra de a depasi un motociclist mai lent. Bineinteles ca este necesar sa pastrati si o distana suficienta intre masina voastra si motocicleta, inainte de a incepe manevra de depasire.

Avertizarile meteorologice

Vremea rea afecteaza mult mai drastic un motociclist decat un sofer. Este aproape imposibil pentru un motociclist sa circule pe timp de iarna, dar cu toate acestea unii se incumeta sa o faca. Cand intalniti un motociclist care circula pe o astfel de vreme, cu ploaie si vant puternic, pastrati o distanta cat mai mare, pentru a putea opri la timp fara sa il loviti in caz ca acesta isi pierde echilibrul. De asemenea, ceata poate face ca motocicleta sa fie mai greu de vazut.

Ramaneti pe banda voastra

Ca si masinile, motocicletelor le este permis sa ocupe un anumit loc pe o anumita banda. In nici o situatie nu aveti voie sa conduceti in paralel cu o motocicleta. Indiferent de cat de mica este motocicleta, sau cat de mult spatiu aveti langa aceasta, trebuie sa ramaneti in spatele ei pana cand veti avea posibilitatea sa o depasiti.

Folositi semnalizatoarele

Semnalizati mereu cand doriti sa schimbati directia de mers, mai ales atunci cand aveti o motocicleta in spatele vostru. De obicei, unii motociclisti se strecoara cu viteza foarte aproape de autoturisme, iar daca voi ca si soferi veti schimba directia fara sa semnalizati si fara sa va asigurati, totul se poate transforma intr-o catastrofa.

Intersectiile sunt cele mai periculoase zone

Foarte multe accidente rutiere in care au fost implicate atat autoturisme cat si motociclete, au loc in intersectii aglomerate. Urmati intotdeauna protocolul de siguranta in intersectii. Opriti inainte de a intra in intersectie si asigurati-va de doua ori. Respectati semnele rutiere si semafoarele si nu intrati in intersectie cu viteza.

Amintiti-va mereu ca motocicletele sunt complet expuse. De cele mai multe ori, dintr-un accident rutier dintre un autoturism si o motocicleta, rezulta decese. Este responsabilitatea voastra ca si conducator auto sa fiti prudenti si sa faceti tot ce va sta in puteri pentru a preveni orice accident, in special cele cu motociclisti.