Invatati cum sa conduceti in orasele aglomerate

Conducerea unui autoturism intr-un oras mare si aglomerat precum capitalele sau resedintele de judet prezinta un set unic de provocari. Pentru soferii care nu sunt obisnuiti cu traficul intens, aceasta experienta poate fi destul de frustranta. De aceea am decis ca mai jos sa va enumeram cateva sfaturi care va pot ajuta sa conduceti pe strazile unui oras aglomerat, in siguranta.

Daca va aflati in categoria conducatorilor auto descrisi mai sus, in primul rand trebuie sa intelegeti ca va veti confrunta cu blocaje rutiere, trafic ingreunat “bara la bara” si veti fi inconjurati de sute de pietoni, biciclisti sau motociclisti. Daca nu sunteti familiarizat cu traficul urban este foarte important sa intelegeti ca ceilalti soferi din jurul vostru s-ar putea sa nu fie la fel de prudenti si ingrijorati ca si voi.

Daca este posibil, evitati sa conduceti intr-un oras aglomerat in timpul orelor de varf. De obicei traficul este mai intens intre orele 7 si 9 dimineata si intre 4 si 6 dupa-amiaza. Incercati sa evitati si sa nu va aventurati pe arterele principale care traverseaza cele mai aglomerate zone ale orasului in aceste intervale orare, decat daca este strict necesar. Din cauza traficului intens in perioada orelor de varf, timpul pentru a ajunge la destinatie este mult mai mare iar riscul de a fi implicat intr-un accident rutier, creste semnificativ. Mai mult decat atat va veti simti frustrati si veti fi victima furiei altor conducatori auto grabiti.

Circulati mereu doar in banda dreapta. Fie ca trebuie sa conduceti pe un bulevard aglomerat din centrul orasului, fie ca doriti sa conduceti pe o artera secundara de la periferia unui oras aglomerat, daca conduceti pe banda dreapta veti fi bagati in categoria soferilor precauti si lenti.

Trebuie sa aveti o atentie marita la trecerile de pietoni. Trecerile de pietoni sunt mult mai numeroase in orasele mari si zonele metropolitane, mai ales in centrul acestora. Retineti ca pietonii au prioritate atunci cand au calcat pe o trecere de pietoni.

In functie de orasul in care sunteti nevoiti sa conduceti, puteti intalni un numar mare de biciclisti. Bicicletele sunt un mijloc de transport des intalnit in orasele mari. Desi biciclistii ar trebui sa se supuna acelorasi legi ca si conducatorii auto, multi nu o fac. Incercati sa tineti mereu un ochi atintit asupra biciclistilor si mentineti o distanta cat mai mare fata de ei. De asemenea este important sa fiti constienti de faptul ca in multe orase mari biciclistii au piste specifice pentru ei, iar acestea sunt pozitionate de obicei pe marginea dreapta a strazilor. Incercati sa nu conduceti autoturismul prea aproape de aceste piste pentru a evita sa loviti un biciclist din neatentie.

Taxiurile sunt si ele obstacole des intalnite in orasele mari. Intr-un efort de a ajunge cat mai repede la comenzi, soferii de taxi executa adesea manevre bruste sau incalca legile rutiere. Pastrati o distanta suplimentara fata de taxiuri si aveti grija sa nu loviti pasagerii care intra sau ies din aceste mijloace de transport.

Atunci cand va apropiati de un semafor, tineti cont de faptul ca unii pietoni grabiti pot incerca sa treaca strada chiar si pe culoarea rosie. In acelasi timp unii pietoni care incearca sa treaca pe culoarea verde, pot fi mai lenti si pot fi surprinsi de culoarea rosie a semaforului. Uitati-va intotdeauna in ambele parti pentru a observa pietonii, inainte de a inainta intr-o intersectie.

Este important sa ramaneti calmi. De obicei soferii care conduc in zone urbane aglomerate sunt supusi stresului. Traficul ingreunat poate provoca furie, iar aceasta se poate transforma in certuri si sicanari in trafic.

Indiferent daca vizitati un oras mare in vacanta, sau trebuie sa ajungeti la o intalnire, trebuie sa fiti constienti de riscurile la care va supuneti si trebuie sa ramaneti calm pentru a va putea concentra asupra sofatului.