Inspectia tehnica periodica (ITP)

Inspectia tehnica periodica este o testare pe durata careia se verifica daca autoturismul pe care il detineti indeplineste anumite norme de siguranta sau criterii tehnice pentru a putea circula pe drumurile publice. Este o verificare tehnica, obligatorie, care este periodica. Lipsa aceste verificari se sanctioneaza conform legii cu puncte de penalicare, amenzi usturatoare si retinerea certificatului de inmatriculare care desigur va trebui sa-l recuperati de la Registru Auto Roman (RAR) sau Politia Rutiera.

Trebuie sa stiti ca in momentul in care va prezentati la ITP, autovehiculul dumneavoastra trebuie sa fie curat, mai ales caroseria, sasiul, ansamblurile si subansamblurile care urmeaza a fi inspectate. Un alt lucru pe care trebuie sa-l aveti in vedere este sa verificati presiunea in pneuri. Aceasta trebuie sa fie la cote normale.

Actele necesare efectuarii inspectiei tehnice sunt buletinul de identitate in original (obligatoriu), asigurarea RCA, certificatul de inmatriculare a autovehiculului dumneavoastra (talonul masinii), si cartea de identitate a vehiculului (CIV) in original. Daca nu detineti talonul in original atunci puteti sa va prezentati cu autorizatia provizorie de circulatie.

In cazul in care nu va puteti prezenta dumneavoastra in termen la ITP, se poate duce alta persoana cu autovehiculul dumnevoastra, dar sa aiba asupra lui pe langa actele necesare enumerate mai sus, si cartea de identitate a sa in original.

Inspectia tehnica se realizeaza la un interval de timp fix, in functie de autovehiculul pe care il detineti. De exemlu, pentru autovehiculele care au cel mult opt locuri pe scaune, inspectia se face o data la doi ani, pentru autovehiculele cu mai mult de opt locuri pe scaune, inspectia se va face la sase luni iar pentru autovehiculele in regim de taxi sau cele destinate pentru invatarea conducerii auto ori cele in regim de inchiriere, inspectia se face la sase luni. Pentru autovehiculele speciale precum ambulantele, inspectia se face o data pe an.

Tarifele difera in functie de tipul autovehiculului, astfel: cei care detin motocicleta, moped sau ATV vor plati aproximativ 100 lei. Cei care detin un autoturism care functioneaza cu benzina vor scoate din buzunar aproximativ 120 lei, cei cu autoturisme diesel sau gpl vor plati aproximativ 150 lei iar detinatorii de autovehicule cu tractiune integrala trebuie sa plateasca in jur de 170 lei.

Verificarile care se fac asupra autovehiculului, in functie de tipul acestuia, sunt urmatoarele, in ordinea prezentata:

– Identificarea autovehiculului prin verificarea seriei caroseriei si a motorului;
– Verificarea aspectului, sa fie fara urme de accident iar toate dotarile sa fie conform cu CIV-ul;
– Verificarea franelor;
– Noxe;
– Instalatia electrica;
– Verificare jocuri;
– Fotografiere;
– Introducerea datelor in computer;
– Completare c.i in anexa;
– Eliberarea documentelor autovehiculului;
– Fotografierea autovehiculului.

Data valibilitatii ITP-ului este vizibila pe certificatul de inmatriculare.
In cazul in care sunteti respins la ITP, trebuie sa incercati ca in maxim 30 de zile sa remediati problemele care v-au impiedicat sa treceti de aceste teste. In acest caz este bine sa nu va axati pana in ultima clipa sa mergeti sa faceti ITP-ul pentru ca in caz de respingere sa aveti timp 30 de zile sa puteti remedia problema fara a depasi termenul de expirare a ITP-ului. Este interzis sa circulati cu autovehiculul cu inspectia tehnica expirata. Daca va intoarceti dupa rezovarea problemelor la aceeasi statie ITP, pretul va fi mai mic considerand ca in ultimele 30 de zile ati mai fost o data.