Importanta filtrului de aer la un autoturism

Toti producatorii de autoturisme recomanda inlocuirea filtrelor de aer ale motorului la intervale de timp ce variaza intre 15.000 si 20.000 de kilometri. Bineinteles, daca locuiti intr-o regiune in care exista mult praf in atmosfera, este bine sa inlocuiti filtrul de aer la 10.000 de kilometri sau chiar mai putin. Am decis sa scriem acest articol pentru a va explica cat de importanta este inlocuirea filtrului de aer pentru performanta generala a automobilelor.

Practic, pentru a porni autoturismul in fiecare dimineata, avem nevoie de trei lucruri importante: aer, combustibil si o scanteie. Un motor are nevoie in general de 35 de metri cubi de aer curat pentru a functiona la o capacitate optima. Daca filtrul de aer este murdar sau imbacsit de praf iar motorul nu primeste cantitatea minima precizata mai sus, autoturismul nu va functiona corespunzator iar durata de viata si performanta motorului vor fi afectate.

Asadar, un filtru de aer ajuta motorul sa “respire” aer curat, prevenind acumularea mizeriilor, apei, insectelor sau alte mizerii. Daca aveti un filtru de aer curat va puteti bucura de un consum redus, un raspuns mai prompt al pedalei de acceleratie, un nivel redus de emisii si o performanta generala imbunatatita.

Un filtru de aer murdar poate reduce cantitatea de aer care intra in motor iar efectele acestui lucru variaza de la un autoturism la altul iar printre simptome se numara:

– zgomote anormale ale motorului;
– consum ridicat de combustibil;
– dificultati de pornire;
– nivel ridicat de emisii
– fum negru;
– miroz de benzina accentuat.

O simpla inspectie vizuala a filtrului de aer este suficienta pentru a observa daca este murdar si trebuie inlocuit. Un filtru de aer nou, curat este de culoare alba. De multe ori inspectia vizuala de poate induce in eroare deoarece in filtru pot exista microparticule ce nu pot fi observate cu ochiul liber dar pot bloca trecerea aerului. De aceea este important sa respectati intervalele de schimbare.

Studiile au demonstrat ca inlocuirea filtrului de aer murdar sau infundat cu unul nou poate duce la o imbunatatire a consumului de combustibil cu pana la zece procente. De asemenea, filtrele de aer infundate pot afecta emisiile unui autoturism. Dupa cum am precizat la inceputul acestui articol, filtrul de aer este proiectat pentru a proteja motorul impotriva murdariilor, resturilor, insectelor sau a alte substante ce pot patrunde in cilindri. Particulele mici de nisip pot provoca pagube semnificativa ce vor necesita reparatii costisitoare daca nu ar exista acest filtru de aer.

Filtrele de aer se incadreaza in categoria pieselor de schimb ieftine iar inlocuirea lor este foarte simpla fiind o operatiune ce poate fi executata de orice conducator auto. La inlocuirea filtrului de aer este esential sa va asigurati ca veti folosi un filtru nou care sa respecte specificatiile constructorului. De obicei filtrul de aer are o forma dreptunghiulara sau rotunda si poate fi localizat intr-o cutie de protectie de plastic, de culoare neagra.