Generalitati despre corpul clapetei de acceleratie

Corpul clapetei de acceleratie nu este o componenta a motorului care face parte din categoria pieselor ce necesita intretinere periodica, dar atunci cand se defecteaza poate provoca anumite probleme, care din fericire, pot avea o solutie simpla (curatarea acestuia). Inainte de asta, trebuie sa stiti insa ce este corpul clapetei de acceleratie, si cand are nevoie de curatare.

Corpul clapetei de acceleratie este un dispozitiv electronic care opereaza, dupa cum ii spune si numele, clapeta de acceleratie. Toate masinile moderne au acest dispozitiv. Prin apasarea pedalei de acceleratie se trimite un semnal la computerul de bord, care la randul sau activeaza clapeta de acceleratie. Rolul clapetei de acceleratie este de a controla cantitatea de aer ce intra in motor.

Corpul clapetei de acceleratie

Dupa cum spuneam mai sus, clapeta de acceleratie controleaza turatiile motorului, prin reglarea debitului de aer care intra in galeria de admisie. In interiorul corpului clapetei de acceleratie exista un motoras electric mic care inchide si deschide clapeta de acceleratie. Pe langa raspunsul la apasarea pedalei de acceleratie, clapeta de acceleratie mai are o functie importanta. La cele mai multe masini, clapeta de acceleratie mentine constanta turatia de mers in gol a motorului (turatia la relanti).

Cand masina dumneavoastra sta pe loc iar voi asteptati la culoarea rosu a semaforului, motorul functioneaza la o turatie scazuta, in jurul valorii de 600-900 turatii pe minut. Pentru a mentine turatia la relanti cat mai stabila, corpul clapetei de acceleratie mentine clapeta de acceleratie deschisa la un unghi mic, si o adapteaza in mod constant, in functie de conditii.

Odata cu trecerea timpului, depozite de carbon si mizerii se acumuleaza pe clapeta de acceleratie si pe corpul acesteia, impiedicand-o sa functioneze corect. In astfel de cazuri, clapeta de acceleratie poate ramane blocata pe pozitia inchis, rezultand in lipsa de putere, un raspuns intarziat al pedalei de acceleratie, sau o turatia instabila la relanti. La unele modele de masini, cand acest lucru se intampla, martorul luminos “Check Engine” se poate aprinde in bord semnalandu-va o problema.

Daca in urma unei diagnoze se stabileste ca, corpul clapetei de acceleratie este murdar si reprezinta principala problema, un mecanic auto va poate curata aceasta componenta. De obicei este vorba despre o curatare a corpului clapetei de acceleratie cu o solutie de curatare speciala, astfel incat depozitele de murdarie sa fie indepartate, iar clapeta de acceleratie sa poata functiona usor. La unele masini este nevoie de o calibrare a clapetei de acceleratie, imediat dupa procesul de curatare.

Curatarea corpului clapetei de acceleratie

Demontarea, curatarea si re-montarea corpului clapetei de acceleratie nu este o operatiune costisitoare, iar pretul acesteia poate varia intre 100 si 200 de lei, in functie de complexitate si pozitia unde este montata aceasta componenta. Multi se intreaba la cati kilometri trebuie curatat corpul clapetei de accleratie. Nu exista nici o specificatie cu privire la aceasta operatiune. De obicei, corpul clapetei de acceleratie se curata cand masina incepe sa prezinte unele dintre simptomele enumerate mai sus, sau in urma unei diagnoze computerizate care indica defectarea acestei componente.

Verificarea corpului clapetei de acceleratie se poate face printr-o simpla inspectie vizuala. Desi curatarea acestuia este o operatiune simpla, daca nu este executata corect, corpul clapetei de acceleratie poate fi deteriorat. De aceea va recomandam sa apelati intotdeauna la serviciile unui mecanic sau atelier auto autorizat pentru o astfel de interventie.