Furia la volan

Furia la volan este mai mult decat ceea ce cred unii soferi. Furia la volan care mai este numita si tulburare intermitenta exploziva, este un termen folosit pentru a desemna incidente violente care rezulta din stresul cauzat de accidente sau incidente ce au loc pe drumurile publice. De cele mai multe ori aceasta este o extensie naturala a condusului agresiv.

Chiar daca va este greu sa credeti, frustarea si agresivitatea nu sunt cauzate de trafic, oricat de lent sau dificil este acesta. Furia la volan este o alegere libera pe care o adaugam fara voia noastra in comportamentul zilnic. Atunci cand suntem frustrati in traficul intens, avem posibilitatea de a alege modul in care vom raspunde. Furia la volan se produce in forma cea mai simpla atunci cand un conducator auto reactioneaza furios la modul in care se comporta alti soferi. In cel mai rau caz, soferul furios poate deveni agresiv si poate incerca sa raneasca alti soferi.

Aceasta forma de furie este o expresie a unei probleme care sta la baza unui conducator auto. Un astfel de sofer nu este capail sa-si pastreze calmul sau sa-si stapaneasca emotiile. Nu autoturismul, nu traficul si nici alti soferi nu sunt cei care aduc la suprafata agresiunea unei persoane. Aceasta agresiune exista undeva in fiecare dintre noi, iar unii stiu cum sa-si stapaneasca trairile si temperamentul iar altii pur si simplu explodeaza. Furia la volan poate aparea in cazul oricarui sofer si poate varia de la cuvinte urate pana la agresiuni sau chiar crime.

De-a lungul ultimilor ani, asa-numita “furie la volan” s-a dezvoltat din ce in ce mai mult. Cu toate acestea, furia la volan nu este un termen nou. Furia la volan exista probabil de la inceputul transportului rutier. Toti oamenii sunt capabili sa demonstreze sau sa experimenteze furia la volan. Da, toti, fara exceptii! De aceea este important sa invatati anumite abilitati de conducere defensiva, impreuna cu modalitati de a controla furia in timp ce utilizati un autoturism pe drumurile publice. Pe drum exista diverse comportamente care pot declansa furia la volan si inevitabil, diverse incidente neplacute. De exemplul unora pur si simplu nu le place modul in care tineti volanul.

Furia la volan si condusul agresiv

Exista o linie subtire intre aceste doua tipuri de comportament la volan. Condusul agresiv duce inevitabil la furie la volan, fie din partea conducatorului auto, fie din partea victimei. Oamenii care conduc agresiv considera ca sunt stapanii soselelor. Lor le pasa foarte putin sau nu le pasa deloc de alti soferi, sunt foarte neglijenti si periculosi. Astfel de soferi au in ei foarte multa agresivitate, manie, resentimente, frustrare, si le iau cu ei pe toate acestea la pachet cand se urca la volanul unui autoturism.

In general, soferii care conduc agresiv sunt persoane slab educate, cu un nivel ridicat de stres, si incapabili sa a-si stapani emotiile. Furia la volan este rezultatul obiceiurilor acestor conducatori auto. Ei considera ca fac bine ceea ce fac si daca incerci sa-i opresti, incep sa devina agitati si chiar violenti. Ceea ce este surprinzator este faptul ca soferul care conduce agresiv nu este mereu principala persoana implicata intr-un incident cauzat de furia la volan. Furia la volan este rezultatul condusului agresiv, in doua moduri diferite:

– Conducatorul auto care conduce agresiv are un comportament nesigur iar alti soferi incearca sa opreasca acest comportament. Astfel, conducatorul auto care conduce agresiv devine furios si incearca sa se dezlantuie.
– Conducatorul agresiv prezinta un comportament nesigur iar un alt sofer devine furios de nesabuinta acestuia.

Conducerea agresiva si furia la volan sunt doua alegeri

Atat conducerea agresiva cat si furia la volan sunt alegeri. Studiile au demonstrat ca aceste comportamente cu fost invatate. Din pacate in fiecare an sute sau chiar mii de cazuri de furie la volan s-au terminat cu leziuni grave sau chiar decese. Multi soferi au sentimente de furie atunci cand conduc, ca si o forma culturala. Ei au invatat acest comportament de cand erau copii sau adolescenti, de la parintii lor sau alti adulti. Poate cea mai mare cauza a furiei la volan este reticienta oamenilor de a controla propriul comportament, preferand sa dea vina pe alti soferi. Sondajele demonstreaza in mod constant ca majoritatea soferilor sunt plini de sine si sunt increzatori in capacitatea lor de a conduce, intr-un mod superior altor conducatori auto.