Filtrul de habitaclu

Fiecare automobilist stie ca un autoturism are un filtru de aer al motorului care trebuie pastrat curat si inlocuit la intervale regulate daca doriti ca motorul sa functioneze in parametri corespunzatori. Dar ce este un filtru de habitaclu si care este rolul sau? Are vre-un efect asupra performantei unui autoturism? Filtrul de habitaclu sau filtrul de polen cum mai este adesea numit, este instalat in sistemul de incalzire sau sistemul de aer conditionat al unei masini. Rolul acestuia este sa filtreze aerul care intra de afara in interiorul masinii.

 

Ce este filtrul de habitaclu?

 

Filtrul de habitaclu sau filtrul de polen este poate singura componenta ce necesita inlocuire periodica dar nu are nici un efect asupra performantei unei masini. Atunci de ce este important sa ne ingrijoram de el si sa-l inlocuim? Exista cateva motive. Cand filtrul de habitaclu este murdar, acesta impiedica fluxul de aer sa intre in interiorul masinii, chiar daca rulati la o viteza mare.

 

Un filtru de habitaclu murdare poate cauza de asemenea un miros neplacut in interiorul masinii. Problemele de sanatate sunt cea mai importanta problema deoarece atat soferul cat si pasagerii respira aerul care trece prin acest filtru. Murdaria care se depune pe acest filtru poate dezvolta mucegai, ciuperci sau bacterii pe suprafata sa. Acest lucru poate provoca reactii alergice si alte probleme de sanatate.

 

Inlocuirea filtrului de habitaclu

 

Inlocuirea unui filtru de habitaclu murdar este o operatiune necesara si importanta mai ales daca aveti adesea copii ca si pasageri in masina voastra. Este scump? Un filtru de habitaclu nu este o componenta scumpa si poate fi inlocuita la un atelier auto contra unei sume modice sau poate fi inlocuit chiar de voi, acasa la dumneavoastra, fara prea mult efort. Un filtru de habitaclu conventional poate costa intre 50 si 100 de lei in timp ce un filtru de habitaclu cu carbon activ poate ajunge la 200 de lei. Intervalul de inlocuire variaza de la 10 mii de kilometri la 20 de mii de kilometri in functie de zona in care locuiti.

 

Filtrul de habitaclu trebuie inlocuit mai des daca va deplasati in mod regulat pe drumuri prafuite sau daca parcati adesea masina sub copaci. La unele masini filtrul de habitaclu se schimba foarte usor in timp ce la alte masini trebuie demontat bordul pentru a ajunge la el. La inlocuire, filtrul de habitaclu trebuie manevrat incet si cu grija pentru a nu scapa mizerii in sistemul de incalzire.

 

Frunzele si ramurile mici pot bloca sau defecta ventilatorul sau suflanta, sau pot provoca zgomote agasante. De asemenea, este important ca la inlocuirea filtrului de habitaclu sa tineti cont de instructiuni deoarece acesta se monteaza intr-o anumita pozitie. Pentru a afla aceasta pozitie trebuie sa va uitati atent pe marginea filtrului, unde de obicei este desenata o sageata.