Fiabilitatea sistemelor de franare

Un sistem de franare eficient este imperativ pentru siguranta dumneavoastra si a celorlalti participanti la trafic, din jurul vostru. Fiabilitatea sistemului de franare se afla in topul intereselor celor mai multi soferi atunci cand vine vorbe despre autoturisme.

Ce inseamna un sistem de franare fiabil?

Proprietarii de autoturisme tin cont de multe aspecte atunci cand vorbesc despre fiabilitatea sistemelor de franare. Prioritatea acordata de acestia sistemului de franare este de inteles avand in vedere ca franele reprezinta cele mai importante componente dintre un sofer si un accident rutier major. Sistemele de franare cu discuri moderne sunt foarte fiabile, receptive si de incredere in conditii normale.

Majoritatea producatorilor au investit sume colosale pentru a ajunge aici iar autoturismele noi trebuie echipate cu astfel de sisteme de franare pentru a face fata celor mai riguroase teste de siguranta. Cu toate acestea, orice sistem de franare poate fi vulnerabil in anumite cicumstante iar soferii au o responsabilitate importanta pentru a se asigura ca sistemul de franare este intretinut corespunzator.

Conditii care afecteaza siguranta si fiabilitatea sistemelor de franare

Componentele uzate ale unui sistem de franare sunt probabil cele mai frecvente cauze de reducere a eficientei la franare. Majoritatea producatorilor au publicat intervale de intretinere care definesc cand este momentul ca unele componente precum placutele de frana trebuiesc inlocuite. Nu merita sa va asumati un risc si sa depasiti aceste perioade deoarece vi se pare ca franele autoturismului vostru inca functioneaza bine. Inlocuirea lor nu este costisitoare iar operatiunea o poate face orice sofer care are cateva cunostinte si unele unelte de baza.

Alt factor care afecteaza fiabilitatea sistemului de franare este mediul inconjurator. Daca uleiul, mizeria, grasimea sau gheata patrunde in sistemul de franare, rezultatul va fi o reducere serioasa a performantei de franare sau chiar o defectare totala. Este intotdeauna recomandat sa testati eficienta franelor apasand pedala de frana gentil de cateva ori la viteze mici, daca drumul este acoperit cu apa, zapada, gheata, sau daca tocmai ati pornit la un drum cu masina dupa o lunga perioada in care aceasta a stat nemiscata.

In cele din urma, multe sisteme de franare se bazeaza pe sisteme hidraulice, si orice astfel de sistem poate fi vulnerabil la scurgeri, desi din fericire astfel de cazuri sunt destul de rare. Din nou specificam ca inainte de orice calatorie trebuie sa mergeti la una telier auto astfel incat franele masinii sa poata fi verificate in conditii controlate.

Simptome

Unii soferi cred in mod eronat ca franele functioneaza bine sau nu functioneaza deloc. De aceea ei nu apeleaza la o inspectie decat in cazul in care sistemul de franare a cedat complet – o situatie foarte periculoasa. De fapt este posibil sa detectati o serie de simptome care sa va alerteze ca franele au nevoie de atentie, inainte de a fi prea tarziu. Unul dintre primele simptome este reprezentat de zgomotele neobisnuite in momentul in care actionati pedala de frana. Un alt simptom este reprezentat de o distanta de franare cu mult mai amre in conditii normale.

Alta data veti fi nevoiti sa actionati pedala de frana in mod repetat pentru a obtine un raspuns. Toate aceste indicii arata o problema la sistemul de franare si ar trebui sa va atraga imediat atentie, pentru a va programa la un specialist. De asemenea, un alt simptom intalnit il puteti observa atunci cand franati in linie dreapta. Daca volanul este drept si franati, masina ar trebui sa se opreasca pe loc, dreapta. Daca in schimb simtiti vibratii in volan sau masina tinde sa vireze singura in alta directie, este posibil sa aveti o problema la sistemul de franare.