Examenul de conducere

Pentru multi tineri care tocmai au terminat cursurile unei scoli de soferi, programarea la examenul final poate fi o experienta atat placuta cat si terifianta. De cele mai multe ori, examenul de conducere este foarte stresant, oricat de pregatiti sunteti. Chiar daca in caz de esec puteti sa va programati pentru o noua examinare, o astfel de perspectiva nu este foarte reconfortanta. Deci, daca doriti sa va asigurati ca veti trece cu brio testul de conducere de la prima incercare, cititi urmatoarele sfaturi si incercati sa tineti cont de ele.

Fiti cu ochii in patru la semnele rutiere

Orice examinator are pretentia ca fiecare cursant sa cunoasca semnele rutiere de baza, iar traseul ales de acesta va fi unul special pentru a testa acest lucru. In afara de semnele evidente precum “Stop”, “Cedeaza trecerea” sau “Drum cu prioritate”, fiti foarte atenti pentru a observa din timp alte semne precum cele de informare, de limitare a vitezei sau de obligare.

Atentie la limita de viteza chiar daca nu exista nici un semn

In timp ce urmarirea vizuala a semnelor rutiere ar trebuie sa fie ca a doua natura in timpul examenului de conducere, trebuie de asemenea sa va asigurati ca nu depasiti limita de viteza impusa in fiecare oras, chiar daca nu exista semne rutiere care sa va avertizeze acest lucru. De obicei, in tara noastra, in oras nu trebuie sa depasiti viteza de 50 km/ora. Fiti foarte atenti deoarece exista zone cu restrictii de viteza, precum zonele din apropierea scolilor.

Pastrati o distanta corespunzatoare intre voi si masina din fata

Patrati de la trei pana la patru lungimi de masina intre voi si alte autoturisme. Astfel, in caz de evenimente neprevazute precum franarea brusca a celui din fata voastra, nu veti fi luati prin surprindere si nu veti forta examinatorul sa va franeze el brusc. Pastrati o distanta suficienta care sa va asigure o siguranta si in care sa puteti frana lin in caz de nevoie fata a va teme de un impact.

Franati cat mai lin posibil

Franarea si accelerarea lina este un lucru urmarit cu atentie de catre examinatori. Asigurati-va ca franati incet fara sa bruscati comenzile autoturismului. Daca anticipati ca cel din fata se va opri sau culoarea semaforului se va schimba in rosu, franati din timp astfel incat sa puteti opri autoturismul, fara miscari bruste.

Atentie in intersectii si sensuri giratorii

Este foarte important sa stiti ce aveti de facut atunci cand intrati intr-o intersectie, pentru a nu bloca traficul. Daca credeti ca veti ramane blocat in mijlocul intersectiei, mai bine ramaneti pe loc si asteptati pana cand traficul se fluidizeaza. De asemenea, in majoritatea intersectiilor exista si treceri de pietoni. Asadar trebuie sa fiti atenti atat la autoturismele care tranziteaza intersectia respectiva, cat si la pietonii care se angajeaza in traversarea strazii in acel moment. In sensurile giratorii este esential sa retineti ca trebuie sa cedati trecerea autoturismelor care se afla deja in acesta.

Virajele

Incercati sa executati virajele incet, nici prea stramte, nici prea largi. Tineti minte ca amandoua mainile trebuie sa fie pozitionate pe volan iar la viraje este important sa nu le incrucisati. Nu virati brusc deoarece riscati sa pierdeti controlul volanului. In cazul unei curbe, incetiniti din timp si virati incet astfel incat examinatorul sa observe ca sunteti stapan pe situatie.

Conduceti pe banda de circulatie corespunzatoare

Este esential sa conduceti pe banda corespunzatoare si nu pe banda de viteza sau de depasire. Nu treceti de pe o banda pe alta fara motiv si nu faceti slalom printre alte autoturisme. Examinatorul doreste sa vada ca sunteti un sofer disciplinat care stie pe ce banda trebuie sa circule. Daca este necesar sa schimbati benzile de circulatie, faceti acest lucru incet si din timp, semnalizand intentia voastra.

Utilizati intotdeauna semnalizatoarele

Chiar daca credeti ca alti soferi vor intui directia in care doriti sa mergeti, este obligatoriu sa semnalizati din timp. Iar examinatorul va fi foarte atent la acest lucru. Este foarte bine sa demonstrati ca stiti sa semnalizati corect atunci cand schimbati directia de mers.

Fiti atenti

Exista zeci de situatii neprevazute ce pot aparea in timpul unui examen de conducere. Asigurati-va ca sunteti atenti la drum si lasati emotiile acasa. Conduceti preventiv si defensiv pentru va nu fi surprinsi de evenimente neplacute. Trebuie sa aratati examinatorului ca sunteti capabili sa reactionati la timp in caz de nevoie, intr-o situatie periculoasa.

Fiti calmi

Dupa cum am mentionat chiar la inceput, un examen de conducere poate fi foarte stresant. Cu toate acestea, daca sunteti nervosi si agitati, veti face multe greseli si nu va veti putea concetra la ce aveti de facut. Incercati sa va relaxati. Fiti atenti si constienti si nu va temeti de examinator.