Evitarea obstacolelor ce pot aparea pe carosabil

Soferii experimentati stiu ca condusul unui autoturism pe drumurile publice este asemenea unui joc video in care apare mereu ceva in calea ta. Toti conducatorii auto trebuie sa fie constienti de faptul ca periodic, pe carosabil ei vor intalni diverse obstacole. Stiind cum sa va comportati in astfel de situatii cand veti intalni pe sosele diverse obiecte, veti sti cum sa va comportati pentru a reduce riscul de a fi implicati intr-un accident rutier. Mai jos vom enumera cateva obstacole comune si sfaturi despre cum le puteti evita.

Obiectele zburatoare sunt obiecte comune ce pot aparea pe drumuri nationale, sau autostrazi, atunci cand autoturismele se deplaseaza cu viteze mari. Nu este deloc placut cand conduci linistit si observi ca un anumit obiecte se indreapta spre parbrizul masinii tale. Fie ca este un sac de gunoi, o creanga, o punga sau chiar o pasare, aceste obiecte sunt motive de panica pentru soferi. Cand conduceti cu viteza mare, chiar si ceva la fel de inofensiv ca o punga, poate deveni periculoasa cand se lipeste de parbriz. Cel mai bine este sa ramaneti calmi, sa evaluati rapid traficul din jurul vostru iar mai apoi sa incercati sa evitati obiectul sau sa-l indepartati daca deja a facut contactul cu parbrizul. In cazul in care un astfel de obiect zburator se aseaza pe carosabil in fata masinii tale, incearca sa nu treci cu rotile peste el, ci sa-l “incaleci”. Daca ceva loveste masina cu putere astfel incat banuiti cxa pot aparea unele pagube, trageti cat mai repede posibil pe partea dreapta sau pe banda de urgenta daca sunteti pe autostrada.

O alta categoria de obstacole ce pot aparea pe carosabil sunt vehiculele lente. Un vehicul lent este cel care prin constructie se poate deplasa doar cu o viteza foarte mica. In timp ce acestor vehicule le este interzis accesul pe autostrazi, noi inca le putem intalni pe drumuri nationale sau judetene. Cateva exemple de astfel de vehicule includ tractoare sau alte utilaje agricole, vehicule utilizare pentru constructia si intretinerea drumurilor, trasurile trase de cai sau vehicule mici de pasageri electrice. In general aceste vehicule lente trebuie sa fie semnalizate prin semne reflectorizante pentru a avertiza soferii ca se deplaseaza cu viteze mici. Daca apare un astfel de vehicul in fata voastra, asigurati-va ca pastrati o distanta de siguranta, in special daca acest vehicul este tractat de animale. In acelasi timp va puteti asigura ca din sens opus nu se apropie nimic, astfel incat sa puteti depasi vehiculul lent.

Desi este confirmat de expertii in siguranta drumurilor ca denivelarile pentru redeucere vitezei pot salva vieti deoarece scopul lor este de avertizeze soferii ca este timpul sa incetineasca, multi le considera o problema si un real pericol. Daca vedeti astfel de denivelari pe carosabil, trebuie sa incetiniti considerabil inainte de a trece peste ele, pentru a preveni provocarea unor pagube la autoturismul personal.

Pietonii sunt cel mai important obstacol ce trebuie evitat. Asigurati-va intotdeauna ca acordati o atentie sporita pietonilor in orice moment, nu doar atunci cand treceti peste o trecere de pietoni marcata. Multi pietoni trec prin locuri nepermise iar voi ca soferi trebuie sa fiti foarte atenti.

In special in zonele suburbane sau pe strazi de cartier, cainii si pisicile pot reprezenta obstacole pentru soferi. Chiar daca acestea nu ar trebui sa reprezinte un pericol, este important sa evitati lovirea lor, si exista cateva masuri ce pot fi luate in acest scop. In primul rand este important sa reduceti viteza in astfel de zone. Daca se intampla sa loviti un astfel de animal de companie, este important sa opriti si sa incercati sa luati legatura cu proprietarul sau.

Numarul soferilor care lovesc iepuri, porci mistreti sau caprioare pe drumurile ce traverseaza portiuni de padure este tot mai mare in fiecare an. De aceea in astfel de zone trebuie sa conduceti foarte preventiv si sa fiti gata sa franati la momentul oportun. Animalele salbatice pot aparea pe carosabil de nicaieri si va pot surprinde neplacut.

De fiecare data cand va urcati intr-un autoturism ganditi-va ca exista posibilitatea de a intalni diverse obstacole. Acestea pot aparea in calea voastra in orice moment iar voi trebuie sa fiti pregatiti sa le evitati. Concentrarea la drum si respectarea limitei de viteza pot preveni orice contact intre autoturismul vostru si asemenea obstacole precum cele descrise mai sus.