Emotiile pot afecta modul in care sofam

Totul consta in constientizare. Majoritatea soferilor sunt constienti de efectele negative care il au asupra sofatului unele obiceiuri precum utilizarea telefonului sau consumul de alcool. In schimb putini soferi iau in considerare alti factori care pot distrage atentia in timp ce se afla la volan. Oboseala, stresul si emotiile pot avea efecte serioase asupra modului in care unii sofer conduc un autoturism, provocand deficiente grave de care multi nu sunt constienti. Daca sunteti ingrijorati, suparati, speriati, deprimati sau chiar si fericiti, abilitatile de conducere pot fi afectate negativ, la fel de tare ca atunci cand vorbim la telefon sau consumam bauturi alcoolice.

De multe ori suntem nevoiti sa conducem atunci cand ne confruntam cu o urgenta. De exemplu trebuie sa conducem dupa ce am fost notificati de accidentul unei persoane dragi, sau oricare incident deosebit. Daca sunteti nevoiti sa conduceti dupa ce astfel de emotii puternice au aparut, trebuie sa tineti cont de cateva lucruri pentru a gestiona starile voastre emotive si a conduce in conditii de siguranta atat pentru tine cat si pentru alti soferi din jurul tau. Cititi mai jos pentru a afla ce puteti face.

Daca sunteti nervosi, suparati sau ceva din trafic va deranjeaza foarte tare, trageti imediat pe partea dreapta a carosabilului sau in cea mai apropiata parcare. Rezervati-va cateva momente pentru a inchide ochii si a va relaxa, inspirati si expirati adanc si adunati-va. In cazul in care emotiile sunt deosebit de puternice puteti chiar face o plimbare scurta pe jos. Nu conduceti pana cand starea voastra emotionala nu s-a stabilizat.

Daca aveti pe cap foarte multe griji, sunteti in depresie sau va ganditi in mod continuu la o intamplare nefericita, trebuie sa faceti un efort sa va concentrati pana cand veti putea opri masina intr-un loc sigur. In loc sa gesticulati incercati sa va folositi energia pentru a va concentra la trafic. In cazul in care emotiile sunt legate de faptul ca va grabiti undeva si va temeti ca nu veti ajunge la timp, incercati sa plecati mai repede de acasa pentru a elimina astfel de probleme.

De asemenea puteti ocoli strazile principale pentru a nu va confrunta cu blocaje in trafic. Este esential sa intelegeti ca daca va enervati sau calcati pedala de acceleratie mai tare, nu va fi de ajutor. Amintiti-va mereu ca oricat sunteti de grabit, viata are prioritate si absolut orice mai poate astepta. Nu uitati sa opriti la culoarea rosie a semaforului sau sa va asigurati la trecerile de nivel cu cale ferata fara bariere.

Cercetarile si studiile au demonstrat ca soferii care experimenteaza emotii negative sau chiar si pozitive la volan, au prezentat un nivel de distragere a atentiei mai grava decat in cazul soferilor care utilizeaza telefonul mobil in timp ce conduc. Astfel de emotii au efecte negative precum:

– reducerea tipului de reactie;
– imposibilitatea de a observa anumite situatii din trafic precum incetinirea brusca a autoturismului din fata;
– imposibilitatea de a anticipa manevrele riscante a altor soferi din jur;
– executarea unor manevre riscante precum schimbarea benzilor fara asigurare si semnalizare in prealabil;
– pierderea capacitatii de a efectua manevre ce necesita sincronizare perfecta precum depasirile;
– pierderea capacitatii de a adapta stilul de conducere in functie de conditiile de drum.

Pastrati-va ochii, mintea si gandurile la drum

Pastrarea emotiilor sub control poate face o mare diferenta in multe dintre situatiile ce pot aparea in trafic. Daca soferii nu isi pot stapani emotiile si pastra concentrarea ei pot cauza probleme pentru ei insisi dar si pentru altii. Atat timp cat va aflati in miscare trebuie sa va canalizati atentia asupra drumului si traficului rutier.