Detectoarele de radar

Un detector radar este un dispozitiv electronic folosit de soferi pentru a detecta daca viteza lor este monitorizata de catre politie cu ajutorul aparatelor special create in acest scop sau folosind un pistol radar. Cele mai multe detectoare radar sunt folosite pentru a reduce viteza masinii la limita legala pentru a nu fi sanctionat.

Tehnologiile pe care le folosesc cei din politia romana emit o unda catre vehiculul in miscare, care poate arata viteza la care ruleaza autovehiculul. Viteza poate fi detectata si de pistoalele radar care se pot tine in mana sau montate pe vehicule sau pe un obiect fix.

Detectoarele de radar folosesc un receptor pentru a detecta aceste emisii electromagnetice din pistolul radar si transmit o notificare catre sofer atunci cand acesta detecteaza acele transmisii. In ultimii ani, unele detectoare de radar au adaugat tehnologia GPS. Acest lucru permite utilizatorului sa stocheze manual locatiile unde politia monitorizeaza frecvent traficul, ca pe viitor, soferul sa primeasca o notificare cu privire la acest lucru in momentul in care se aproprie de acel loc.

Pe langa detectoarele de radar exista si dispozitive antiradar. Putini sunt care stiu sa faca cu adevarat diferenta intre aceste doua dispozitive. Sa putem intelege, trebuie sa le cunoastem pe amandoua. Dispozitivul de detectare radar atentioneaza soferul auto atunci cand acesta se aproprie de un dispozitiv care ii monitorizeaza viteza, astfel acesta va incetini pana la limita de viteza legala. Dispozitivul antiradar este un alt tip de dispozitiv electronic al carui scop este sa bruieze undele radio care sunt emise de aparatele radar montate pe masinile politiei, de pistoalele radar sau de radarele fixe Distinctia dintre cele doua este foarte importanta mai ales pentru ca dispozitivele antiradar sunt ilegale in mai multe state europene, pe cand detectoarele de radar nu par a aveau un impact negativ.

Mai jos regasim o lista cu unele state in care poate fi legal sau ilegal folosirea a astfel de aparate. In Australia este ilegal detinerea, utilizarea sau vinderea unor astfel de aparate. Amenzile pot ajunge pana la 3000$. Din 2006 si in Belgia este ilegal detinerea acestor aparate. La fel si in Bazilia, este ilegal. In Bulgaria se pot folosi legal detectoarele radar iar dispozitivele antiradar sunt ilegale. In Canada sunt ilegale indiferent daca folositi sau nu astfel de aparate iar politia le va confisca si soferul va fi sanctionat cu amenda. In China este legal folosirea detectoarelor radar si ilegal dispozitivele antiradar. In Croatia este ilegal de a utiliza sau de a detine un detector radar intr-un vehicul cu motor. Pentru detector radar se confisca aparatul iar pentru antiradar se amendeaza.

In Cehia sunt legale detectoarele radar si ilegale dispozitivele antiradar. In Estonia se amendeaza cu 1150 euro si se confisca astfel de aparate, deoarece sunt ilegale. In Franta este ilegal si se pedepseste cu amenzi substantiale si confiscarea lor. In Finlanda este ilegal de a folosi astfel de dispozitive intr-un autovehicul pe un drum public. Amenda este de aproximativ 640 euro iar detectoarele radar se confisca. In Germania este legal sa detii un astfel de aparat dar ilegal de a-l folosi intr-un vehicul in miscare. Nerespectarea legii se sanctioneaza cu amenda, 4 puncte penalizare si distrugerea detectorului radar. In Ungaria este permis sa folositi detectoarele radar dar ilegal sa folositi dispozitivele antiradar.

In Israel se pot folosi dispozitive GPS cu program de detectare radar. In Italia sunt ilegale. In Iordania sunt ilegale indifferent daca le folositi sau nu. In Letonia este legal sa detineti un astfel de aparat dar ilegal sa le folositi.
In Mexic este legal in majoritatea oraselor. In Coreea de Nord este ilegal si sunt confiscate in controalele la frontiera. In Olanda ilegale iar amenda este de 420 euro si confiscarea dispozitivelor. In Polonia este legal sa detineti dar ilegal sa le folositi. In Elvetia sunt ilegale si pot fi confiscate. Chiar si dispozitivele GPS care au incorporate detectoare radar sunt ilegale.

In Turcia sunt ilegale iar folosirea lor se considera infractiune. Se pedepseste cu amenzi de pana la 2000 euro si confiscarea aparatului. In Austria folosirea dispozitivelor radar se pedepseste cu amenda si uneori poate fi posibila si retinera temporara a autoturismului. In Spania se sanctioneaza cu amenzi si puncte penalizatoare detinerea sau utilizarea acestor aparate. La noi acasa, in Romania, este tara in care este legal utilizarea detectoarelor de radar dar ilegal sa folositi dispozitive antiradar, folosirea lor fiind considerata contraventie.