Cutia de viteze automata sau manuala?

Ce este mai bine sa alegem? Cutie de viteze manuala sau automata? Cum functioneaza fiecare dintre ele? Mai jos regasiti informatii obiective, argumente pro si contra cu privire la aceste doua tipuri de transmisii.

Daca sunteti prea ocupati sau nu aveti timp pentru a citi intreg articolul, va voi spune inca de la inceput cum stau lucrurile iar mai apoi vom dezbate fiecare idee in parte. Trebuie sa stiti ca masinile cu cutia de viteze manuala consuma mai putin combustibil si va ofera mai mult control asupra masinii in timp ce masinile cu transmisie automata pot consuma putin mai mult combustibil, ofera mai putin control dar sunt mult mai usor de utilizat tocmai pentru cei care nu se pot concentra asupra mai multor actiuni in acelasi timp.

In primul rand masinile cu transmisie manuala costa mai putin decat cele cu transmisie automata. Diferenta de bani este de aproximativ 1000$ intre doua masini de aceeasi marca si model dar cu tipuri de transmisii diferite. Cand vine vorba de achizitionarea unei masini, 1000$ nu pare a fi o suma exagerata gandindu-ne la ceea ce ne ofera acei bani platiti in plus. Pot exista cazuri in care masina cu transmisie manuala va costa la fel ca cea cu transmisie automata. Un bun exepmpu ar fi marca BMW la care pretul unei masini cu cutie manuala este la fel ca cel cu transmisie automata.

Pe termen lung, cutia manuala necesita mai putine reparatii, facand astfel mai ieftin intretinerea masinii. Orice mecanic va poate spune ca defectiunile ce apar la o cutie manuala sunt mult mai usor de reparat fata de reparatiile ce ar trebui facute la o cutie de viteze automata. Acest lucru nu inseamna altceva decat ca, costurile de reparatie la o cutie de viteze automata sunt semnificativ mai mari.

Daca o cutie de viteze manuala a fost reparata, aceasta poate functiona in continuare fara probleme sute de mii de kilometri. Lubrifiantul trebuie inlocuit periodic dar nu la fel de frecvent ca la cutia automata. Unele masini folosesc niste fluide speciale care nu au nevoie sa fie inlocuite.

Cu transmisie automata, la culoarea rosu va trebui sa tineti piciorul pe pedala de frana, in caz contrar masina miscandu-se in continuare. Trebuie sa va intrebati cat de incomod v-ar fi in acest caz. Principala diferenta intre a conduce o masina cu cutie manuala si o masina cu cutie automata este ca la schimbarea vitezei trebuie sa actionati pedala de ambreaj si apoi sa mutati schimbatorul de viteze in viteza corespunzatoare. Dupa apasarea pedalei de ambreaj aceasta trebuie eliberata treptat pentru a asigura o pornire lina a autovehicului dumneavoastra.

Daca pedala de ambreaj nu este utilizata in mod corespunzator, masina va “smuci” si va merge in “suturi”. A invata sa controlati pedala de ambreaj este partea cea mai dificila din toata procedura de conducere a unei masini, si de aceea multe persoane se descurajeaza dupa cateva incercari esuate. Dar, odata ce ati invatat cum sa folositi pedala cu piciorul stang, cum sa o controlati si sa o faceti sa “va asculte”, veti vedea ca in asta consta placerea condusului si la fel ca mersul pe bicicleta, nici aceasta miscare nu o veti uita niciodata, ci va va intra in reflex.

La masinile cu cutie automata totul se intampla in mod automat fara comanda conducatorului auto. Autovehicule cu transmisie manuala vor fi mereu mai economice decat masinile cu transmisie automata. In cazul in care masina dumneavoastra de vis este echipata cu o cutie de viteze manuala, aceasta optiune se poate schimba. Insa daca masina de vis este un model sport precum Audi TT RS, Ford Focus ST 2014, Ford Shelby GT500, Mazdaspeed 3 sau Volkswagen Golf R, acestea intotdeauna vor fi manuale!

Se spune ca tinerii din tarile bogate sunt invatati sa conduca doar masini automate neconducand niciodata una manuala si astfel acestia nu stiu sa conduca o masina schimband vitezele manual. In concluzie, cum spuneam si la inceputul articolului, daca doriti sa aveti un control mai mare asupra masinii mai ales atunci cand sunteti in trafic si se circula „bara la bara”, atunci vi se potriveste masina cu transmisie manuala care are un consum mai mic de combustibil iar costurile de intretinere sunt mici. Daca sunteti o persoana care va doriti modernizare, tehnologie sau timp atunci sunteti facut pentru masini automate.