Cumpararea unei masini second hand

Cumpararea unei masini second hand poate fi o adevarata provocare pentru cei neexperimentati, deoarece nicio masina utilizata nu este la fel cu alta. Fiecare masina are propria ei istorie, lucru care poate fi extraordinar – in cazul in care aceasta este intretinuta, sau poate fi un adevarat cosmar – in cazul in care masina a fost implicata in diverse incidente, iar lucrul acesta a fost „mascat”.

Lucrul cel mai important inainte de cumpararea unei masini, este verificarea istoricului acesteia. Dupa acest pas, un bonus ar fi sa mergi la vizionarea si testarea masinii impreuna cu un mecanic sau profesionist in domeniu, care stie la ce trebuie sa fie atent.

Calcularea bugetului

Calculul cel mai simplu pentru achizitionarea unei masini second hand este de a investi 80% din suma totala pe care doresti sa o investesti in masina, pentru a lasa o marja de 20% in cazul in care aceasta prezinta o defectiune intr-un termen scurt de la achizitionare.

Verificarea masinii

Verificati intotdeauna usile si geamurile masinii, pentru a va asigura ca acestea se inchid corect si nu scartaie.

Puteti merge la un service in ziua in care testati masina cu vanzatorul, pentru a face un test de tipul ITP. Avand in vedere ca o masina este o investitie pe termen mediu-lung, acest test merita din punct de vedere financiar.

Testati si dumneavoastra masina, in conditii reale, pe sosea. Avand in vedere ca soselele romanesti nu sunt cele mai drepte si calitative, acest lucru poate prezenta in acest caz un avantaj pentru dumneavoastra. Puteti testa masina in conditii reale, pentru a putea vedea cum reactioneaza franele, directia, transmisia si ambreiajul.

In cazul in care masina este cumparata din strainatate, pe langa verificarea seriei de sasiu, aceasta trebuie sa prezinte hologramele specifice tarii din care este cumparata. Se poate verifica chiar si online in cazul in care masina a fost furata, in bazele de date ale politiei din lume. De asemenea, in cazul in care masina va fi cumparata din Romania, aceasta se poate verifica daca aceasta figureaza ca fiind furata.

Interiorul masinii

Verificati intotdeauna si interiorul masinii, inclusiv daca are roata de rezerva, daca tapiteria este rupta, prezinta mirosuri etc. Probati toate elementele electrice, aerul conditionat si stergatoarele.

Negociaza ca un profesionist

Negocierea este un aspect important inainte de finalizarea tranzactiei iar la noi in tara este practicata foarte des. Inainte sa incepi sa negociezi, documenteaza-te foarte bine despre respectivul model de masina, ca sa stii exact ce puncte tari si slabe are. Numai astfel vei putea negocia pretul, proprietarul actual stiind clar vulnerabilitatile masinii.

Tranzactionarea

In momentul in care doresti sa achiti propriu-zis, trebuie sa tii cont de urmatorul aspect: sa eviti plata cash, pentru ca in cazul in care se intampla ceva, nu vei putea dovedi ca aceasta a fost achitata.

Cel mai bine este sa utilizezi serviciile bancare in vederea tranzactionarii unei sume atat de mari precum pentru o masina, pentru a evita astfel situatiile neplacute.

Dupa ce vanzatorul scoate masina din evidenta locala, cumparatorul poate incepe demersurile pentru a-si face asigurarea, inspectia RAR si ulterior inmatricularea.