Cum sa alegi tipul de ulei potrivit pentru masina ta

Alegerea celui mai potrivit ulei de motor pentru autoturismul vostru este un aspect foarte important care trebuie luat in considerare de toti conducatorii auto. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu toate tipurile de ulei se potrivesc pentru un anumit autoturism, iar unele dintre uleiuri pot afecta in mod pozitiv sau negativ modul in care masina voastra va functiona. Uleiul este pentru un motor asa cum sangele este pentru corpul uman. De aceea, inainte a alege si a cumpara cel mai bun ulei pentru autoturismul vostru, trebuie sa stiti cateva lucruri. Aceste lucruri se refera la tipul autoturismului pe care il detineti, vechimea lui, specificatiile producatorului, conditiile meteorologice care predomina in regiunea voastra si asa mai departe.

Pentru a incepe este esential sa ne amintim ce tip de ulei ati folosit la schimbul anterior. Daca tocmai ati achizitionat un autoturism second hand si nu ati mai schimbat uleiul pana acum, este important sa va informati si sa aflati ce tip de ulei s-a folosit pana acum. Dupa ce veti afla acest lucru, este esential sa intrebati fostul proprietar cum a functionat si cum s-a comportat autoturismul cu tipul de ulei folosit pana in acest moment. Daca totul a fost in regula iar uleiul a fost cel potrivit pentru tipul vostru de motor, atunci nu este cazul sa cautati un alt tip de ulei.

Urmatoarea etapa ce trebuie luata in considerare este verificarea tipului de ulei recomandat de producator. Acest lucru este valabil mai ales daca detineti un autoturism nou care se afla inca in garantie. In acest caz folosirea unui alt tip de ulei nu este permisa. Altfel masina voastra nu va putea fi reparata gratuit in caz de defectiuni.

In cazul in care autoturismul vostru nu este unul nou ci este achzitionat la a doua mana, motorul poate fi uzat. Ca urmare partile motorului care se afla in miscare se micsoreaza, formand anumite spatii goale intre ele. Pentru a umple aceste spatii voi trebuie sa alegeti un ulei mai gros, asa ca este cazul sa va orientati spre un brand de uleiuri cu renume, chiar daca acesta este mai scump.

In cele din urma este logic sa luati in considerare conditiile meteorologice care predomina in regiunea in care locuiti. Astfel, daca locuiti intr-o zona montana, schimbarile de temperatura pot fi extreme iar temperatura predominanta este cea negativa. Atunci sunteti nevoiti sa cautati un tip de ulei specific pentru un astfel de regim de temperatura scazuta. Este primordial sa acordati atentiei indicelui “W” care reflecta modul in care uleiul se comporta pe vreme rece sau vreme calda. Cu cat acest indice este mai mare, cu atat uleiul va fi mai putin eficient pe timp de toamna sau iarna, dar isi va face treaba pe timp de vara cand temperaturile sunt ridicate. Este foarte important sa retineti acest lucru.

Aspecte importante ce trebuie luate in considerare

Diferite tipuri de uleiuri sunt fabricate pentru diferite scopuri. Pentru a selecta un ulei care sa indeplineasca cerintele motorului si nevoile voastre, va trebui sa intelegeti cateva notiuni esentiale precum vascozitatea, codurile de clasificare si aditivii de ulei. Haideti sa aruncam o privire mai departe la fiecare dintre aceste notiuni.

Fiecare tip de ulei are un grad specific de vascozitate care arata modul in care acesta curge sau unge motorul. Conducatorii auto care folosesc masini uzate trebuie sa foloseasca un ulei cu un grad scazut de vascozitate. Cu cat indicele de vascozitate este mai mare, uleiul este mai gros. Daca nu cunoasteti indicele de vascozitate potrivit pentru motorul automobilului vostru, este recomandat sa consultati manualul de intretinere.

Aditivii de ulei care sunt necesari pentru a asigura cea mai buna performanta a motorului contribuie la modul in care motorul este racit si curatat de ulei. In cazul motoarelor de inalta calitate, costul aditivilor de ulei constituie peste un sfert din costul total al uleiului.

In ziua de astazi toate tipurile de ulei au coduri unice de clasificare ce pot dezvalui nivelul de protectie al motorului sau economia de combustibil. De aceea este necesar sa va informati si sa-l alegeti doar pe cel potrivit pentru masina voastra.

Tipuri populare de ulei de motor

– uleiuri de motor conventionale ce pot fi folosite la autoturisme cu un numar redus de kilometri;
– uleiuri de motor semi-sintetice care este un amestec de ulei conventional si ulei sintetic;
– uleiuri de motor sintetice care ofera o mai buna rezistenta la oxidare si are caracteristici excelente la temperaturi scazute;
– uleiuri de motor full sintetice care sunt dezvoltate de specialisti cu un singur scop: sa asigure cea mai buna lubrifiere si sa protejeze toate piesele motorului. Acest tip de ulei ofera caracteristici de curatare imbunatatie, are o durabilitate crescuta si rezista la temperaturi foarte ridicate.