Cum puteti conduce in conditii de siguranta pe timp de ceata

Inca de la inceput vrem sa specificam ca cel mai bun sfat ce poate fi oferit conducatorilor auto atunci cand doresc sa plece intr-o calatorie in conditii de ceata densa, este sa amane acest drum pana cand conditiile meteorologice se vor imbunatati. Cu toate acestea, acest lucru nu este posibil intotdeauna. Ceata poate limita vizibilitatea unui conducator auto pe o distanta mai mica de 15 metri.

Ganditi-va ca la o viteza de o suta de kilometri la ora aceasta distanta este parcursa intr-o jumatate de secunda. De aceea, cand conduceti pe timp de ceata densa, este imperativ sa faceti tot posibilul pentru a creste vizibilitatea precum sa alertati alti conducatori auto despre intentiile si manevrele voastre, inainte de a le executa.

Vizibilitatea

Pentru un sofer este dificil sa observe cum ceata devine tot mai densa, astfel incat vizibilitatea va fi redusa treptat fara ca voi sa constientizati acest lucru. Pentru a creste vizibilitatea este necesar sa folositi stergatoarele sau chiar un lichid de dezghetare pe timp de iarna, micsorand astfel sansele de formare a condensului pe parbriz sau alte geamuri ale autoturismului vostru. De asemenea este esential sa folositi doar faza scuta deoarece faza lunga se va reflecta direct in ochii vostri. Daca vizibilitatea este atat de redusa incat nu puteti observa drumul drept inainte, este bine sa conduceti cat mai incet si sa urmariti liniile si marcajele rutiere.

strong>Distanta dintre autoturisme

Datorita vizibilitatii reduse, durata de reactie a conducatorilor auto va creste semnificativ. Astfel soferilor le va lua mai mult timp sa reactioneze atunci cand vad alte autoturisme, curbe bruste, animale sau chiar pietoni. La viteze mari autoturismul poate ajunge in dreptul unor obiecte inainte ca soferii sa aibe vre-o sansa de a reactiona. In timp ce uneori poate fi linistitor ca pe timp de ceata densa sa aveti in fata voastra un alt autoturism pe care sa-l urmati si dupa care sa va ghidati, este foarte important sa mentineti o anumita distanta de siguranta.

Daca din cauza cetei nu puteti aprecia distanta corecta dintre autoturismul vostru si masina din fata, o puteti face numarand liniile marcajelor intrerupte care despart sensurile de mers pe un drum. Fiti atenti deoarece din cauza cetei drumul va fi mai umed si ca urmare, distanta de franare va creste. Pe timp de ceata nu va recomandam sa folositi functii automate precum sistemul cruise control, deoarece este bine sa aveti control deplin asupra autoturismului in orice secunda, pentru a putea reactiona cat mai repede in caz de necesitate.

Comunicarea cu alti soferi

Odata cu ceata densa nu apar doar dificultatile de mentinere a autoturismului pe carosabil, dar cresc de asemenea sansele de a fi surprinsi de manevrele si actiunile altor conducatori auto. Este necesar sa oferiti altor soferi un timp cat mai indelungat de reactie pentru a evita un accident. Desi nu este recomandat sa depasiti sau sa schimbati benzile de circulatie pe timp de ceata densa, daca totusi decideti sa o faceti, asigurati-va si semnalizati intentia voastra din timp, astfel incat conducatorul din spatele vostru sa aibe suficient timp de reactie. De asemenea franati scurt si repetat astfel incat soferul din spate sa observe acest lucru si sa evite o eventuala tamponare.

In final am pregatit un mic rezumat al acestui articol si vom enumera cele mai importante masuri de siguranta ce trebuie luate atunci cand conduceti pe timp de ceata densa.

– circulati cu viteza redusa;
– folositi stergatoarele si lichidul de parbriz pentru a mari vizibilitatea;
– folositi doar faza scurta deoarece in cazul fazei lungi lumina se va reflecta in ochii vostri;
– nu utilizati pilotul automat sau sistemul cruise control pentru a avea control complet asupra masinii vostre;
– evitati depasirile sau schimbarile de benzi;
– folositi semnalizatoarele din timp;
– fiti prudenti pentru a observa alte masini oprite, animale sau pietoni;
– pastrati o distanta marita fata de alte autovehicule din fata voastra;
– utilizati marcajele rutiere longitudinale pentru a va ghida de-a lungul calatoriei;
– retineti ca in conditii de ceata drumul este umed iar distanta de franare va creste semnificativ;
– daca este posibil amanati calatoria pana cand vremea se va imbuantati.