Cum conducem pe polei?

Pe timp de iarna, voi ca si soferi, nu veti infrunta doar vreme rece si zapada, ci si gheata, care reprezinta o reala amenintare, atunci cand se depune pe carosabil. Poleiul, in particular este foarte periculos deoarece este invizibil. Pentru a sti cum sa va comportati atunci cand conduceti un autoturism pe o portiune de drum acoperita cu polei, trebuie mai intai sa intelegeti ce este acesta.

In general poleiul este asemenea ghetii. Poleiul este ca un strat subtire sau glazura de gheata care se formeaza pe suprafetele drumurilor, trotuarelor, autostrazilor, etc. Acest lucru se intampla datorita unei ploi care a inghetat din cauza temperaturilor scazute sau datorita zapezii care s-a topit si a inghetat din nou. Unii soferi folosesc denumirea de “gheata neagra” pentru polei deoarece are un aspect asemanator cu culoarea carosabilului, cu toate ca in realitate poleiul este transparent. Poleiul se formeaza fara bule, fapt ce ii permite sa apara pe toate timpurile de suprafete. Poleiul este periculos deoarece este dificil de detectat in prealabil.

Deoarece poleiul este aproape invizibil, este bine sa stiti unde sa va asteptati sa-l gasiti. Poleiul se formeaza de obicei dupa o noapte in care temperaturile au scazut brusc iar ploaia si-a facut simtita prezenta. In general, daca verificati buletinele meteorologice difuzate la televizuni, ar trebui sa fiti atentionati de regiunile unde este posibila formarea poleiului.

Acum este important sa stiti cum sa controlati masina daca va intalniti suprafete de drum acoperite cu polei. Daca este posibil, pentru a va obisnui cu o astfel de situatie, va recomandam sa gasiti o suprafata larga fara pietoni sau alte autoturisme, acoperita cu gheata, unde sa incercati sa rulati si sa franati, pentru a vedea cum se comporta masina voastra, si daca puteti fi stapan pe o astfel de situatie. Daca intalniti polei pe carosabil in situatii reale de trafic, nu trebuie sa reactionati rapid ci trebuie sa va pastrati calmul.

Regula generala este sa faceti cat mai putine miscari posibile pentru a permite autoturismului sa traverseaza portiunea acoperita cu polei, in siguranta. Nu calcati pedala de frana si incercati sa mentineti directia. Daca simtiti ca spatele masinii aluneca intr-o parte, incercati sa virati usor inspre aceeasi directie. Daca incercati sa virati in directia opusa, riscati sa derapati tot mai tare.

Incetiniti prin decelerare. Ridicati piciorul complet de pe pedala de acceleratie si mentineti volanul in directia dreapta. Astfel autoturismul va incetini fara sa franati, permitandu-va un control mai bun, pentru a preveni derapajul. De obicei peticele de polei se formeaza pe portiuni care nu depasesc zece metri. Daca este posibil va recomandam sa schimbati treptele de viteza intr-una inferioara, deoarece veti avea mai mult control.

In caz ca derapati si pierdeti controlul autoturismului, abia acum este momentul sa apasati ferm pedala de frana. Daca derapajul este atat de trav incat credeti ca veti parasi carosabilul, incercati sa indreptati masina spre o zona care va cauza cele mai mici daune. Ideal este sa ajungeti intr-o zona cu camp liber. Stim ca in acest moment nu exista multe optiuni, dar puteti macar incerca.

Dupa cum am specificat chiar la inceput, secretul este sa ramaneti calm. Daca intalniti polei, panica nu va poate ajuta. Trebuie doar sa va continuati drumul cat mai incet. Daca porniti la drum dimineata devreme iar drumul este acoperit cu zapada si nu credeti ca puteti face fata unor astfel de conditii, opriti intr-o parcare si odihniti-va pana dimineata, cand soarele va topi poleiul.

Prevenirea accidentelor provocate de polei

Calatoriti cu viteze mici si nu bruscati comenzile autoturismului. Nu franati si nu accelerati brusc. Pastrati o distanta suficienta fata de autoturismul din fata voastra. Mentineti-va parbrizul curat, fara urme de gheata, zapada sau noroi. Circulati cu farurile aprinse deoarece uneori poleiul tinde sa straluceasca, si astfel poate fi vizibil. Verificati-va anvelopele deoarece cele uzate nu vor avea suficienta tractiune in astfel de conditii. Este important sa retineti ca nu este indicat sa conduceti pe conditii de gheata sau polei cu functia de “pilot automat” pornita.