Controlul autoturismului pe timp ploios

Conducerea unui autoturism pe timp de ploaie poate fi destul de dificila daca esti un sofer neexperimentat. Cu toate acestea daca tineti cont de cateva reguli simple acest lucru poate deveni mai facil. Ploaia reduce nu doar vizibilitatea cat si distanta necesara atunci cand vine vorba de franare. Avand in vedere faptul ca majoritatea conducatorilor auto au ceva retineri atunci cand trebuie sa conduca pe ploaie, va ajutam cu cateva sfaturi pentru a conduce cu incredere.

Porniti la drum doar daca este necesar

Daca ati auzit prognoza meteo, atunci sigur stiti ca daca nu plecati niciunde cu siguranta nu veti avea nici un fel de probleme. Este cu adevarat important si urgent sa plecati? Daca nu, atunci mai bine ramaneti in casa si asteptati pana se opreste ploaia. Acest lucru este mai placut decat sa ramaneti blocati in trafic sau sa faceti un accident.

Verificati farurile si folositi-le

Daca totusi va hotarati sa plecati, atunci trebuie sa va verificati faruruile. Porniti farurile si verificati-le atat pe cele din fata cat si stopurile de pe spate. Atunci cand incepe ploaia, porniti si farurile. Nu presupuneti ca acestea sunt aprinse ci asigurati-va de acest lucru. Tineti cont de faptul ca trebuie sa aveti pornita faza scurta. Acest lucru va ajuta la imbunatatirea vizibilitatii dar va ajuta si sa fiti vazuti la timp de alti soferi. Daca aveti faruri automate, asigurati-va ca acestea sunt activate.

Alegeti sa folositi luminile corespunzatoare

Amintiti-va ca nu trebuie sa utilizati luminile de ceata. Aceste lumini de ceata pornite vor deranja ceilalti participanti la trafic. Codul rutier spune ca trebuie sa utilizati luminile de ceata atunci cand vizibilitatea scade sub 100 de metri. De asemenea ploaia nu este un motiv pentru a folosi faza lunga si nu aveti nici un drept sa deranjati ceilalati participanti la trafic. Daca aveti orice indoiala asupra necesitatii de a aprinde sau nu farurile, fiti atenti la ceilalti soferi din jur. Asigurati-va ca ceilalati soferi va pot vedea si ca nu ii orbiti cu luminile folosite.

Ajustati stilul de conducere conform conditiilor actuale

Mai tineti minte de faptul ca atunci cand carosabilul este ud distanta de franare creste? De fapt, atunci cand carosabilul este ud aveti nevoie de aproximativ dublul distantei normale pentru a opri autoturismul. Conducerea in siguranta pe ploaie nu se refera doar la distanta de oprire ci trebuie sa tineti cont si de faptul ca trebuie sa evitati miscarile bruste care ar putea dezechilibra masina, ca de exemplu, franarea bruscasau schimbarea directiei. Daca faceti aceste manevre brusc, cresteti probabilitatea unui derapaj. Daca un alt conducator auto este agresiv sau se apropie prea mult de masina dumneavoastra nu reactionati. Concentrati-va pe ceea ce aveti de facut, conduceti preventiv si lasati-l sa va depaseasca evitand astfel un posibil accident.

Ce trebuie sa faceti daca acvaplanati

Cu siguranta ati auzit de termenul “acvaplanare”. Acest terment se refera la ceea ce se intampla atunci cand anvelopele trec peste o cantitate mare de apa. Din cauza vitezei masina nu va mai avea contact cu carosabilul ci va incepe sa pluteasca pe apa. Odata ce ati pierdut contactul cu asfaltul, nu veti mai avea aderenta. In cazul in care va aflati in acesta situatie, trebuie sa rezistati tentatiei de a frana – acest lucru va duce cu siguranta la derapare, lucru ce ar putea avea consecinte dezastruoase. In schimb, incercati sa ramaneti calm si incet luati piciorul de pe acceleretie pentru a permite masinii incetinirea de la sine, mentinand in acelasi timp directia de deplasare. La final, anvelopa va reveni pe carosabil si atunci veti avea din nou controlul masinii.

Conducerea prin zone inundate

Nu uitati niciodata ca inundatiile sunt in mod inerent periculoase. Chiar daca considerati ca potopul este relativ sigur, trebuie sa stiti ca daca conduceti prin apa adanca puteti provoca defectiuni grave masinii dumneavoastra, defectiuni ce nu vor fi asigurate de o polita gen CASCO. Analizati celelalte masini pentru a realiza adancimea apei. Daca nu sunt alte masini in jur, atunci nu riscati – pot exista obstacole sub apa, sau apa poate curge foarte repede si masina dumneavoastra poate fi luata de viitura. Daca aveti cea mai mica indoiala, atunci mai bine cautati alt traseu. In cazul in care totusi va hotarati sa continuati atunci asigurati-va ca drumul este cel corect pentru a ajunge in partea opusa.

Nu conduceti daca in apa se afla alta masina, aceasta s-ar putea opri si va poate imobiliza in apa. Incercati sa tineti masina pe cel mai inalt punct din drum, astfel incat sa puteti sa stati cat mai departe de apa. In schimb, mentineti o viteza constanta la care sa fiti in siguranta. Daca ati atins viteza optima, nu incercati sa incetiniti. Orice reducere a vitezei poate face ca apa sa curga in grila radiatorului si sa intre la motor, sau chiar sa fie aspirat prin teava de esapament. Acest lucru poate provoca daune majore masinii dumneavoastra. Odata ce ati trecut pe partea cealalta, conduceti cu grija, si inainte de a va continua calatoria, testeti-va franele.