Conducerea preventiva – Sfaturi utile

Conducerea unui autoturism pe drumurile publice poate parea un lucru banal, dar in ultimii ani acest obicei s-a dovedit a fi cel mai periculos lucru pe care il puteti face. In intreaga lume accidentele rutiere reprezinta una dintre principalele cauze de deces. Desi nu puteti controla actiunile altor soferi din trafic, aveti putere de decizie asupra a ceea ce faceti voi. Astfel, puteti lua decizii intelepte si cateva masuri de precautie simple pentru a mari conditiile de siguranta in timpul unei calatorii cu masina.

Concentrati-va la drum

Nu lasati telefoul mobil, aparatul de radio, sistemul de aer conditionat, copiii de pe bancheta din spate sau o discutie aprinsa cu sotul ori sotia sa va distraga atentia de la drum. Acordati intotdeauna atentie drumului si masinii voastre. Conform studiilor, tinerii soferi sub 20 de ani sunt cei mai predispusi la distrageri in timp ce conduc, si tot ei reprezinta un procent ridicat de decese in caz de accidente rutiere.

Asteptati-va ca alti soferi sa faca greseli

In timp ce conduceti, trebuie sa fiti preventiv si sa nu aveti incredere decat in dumneavoastra.

Incetiniti

Conform ultimelor rapoarte la nivel global,, aproximativ 35% dintre accidentele rutiere mortale au loc din cauza vitezei excesive. Cu cat conduceti mai repede, cu atat aveti nevoie de o distanta mai mare sa opriti si cu atat mai violent va fi un eventual impact.

Profitati de echipamentele de siguranta

Daca cumparati o masina, cautati una cu un grad ridicat de siguranta, care sa fie echipata cu un numar cat mai mare de airbaguri. Investiti in sisteme de siguranta potrivite pentru familia voastra si nu uitati sa le folositi.

Intotdeauna, dar intotdeauna, purtati centura de siguranta

O sumedenie de decese provocate de accidentele rutiere ar fi putut fi prevenite in fiecare an doar prin simpla folosire a centurii de siguranta. Conform rapoartelor, centura de siguranta reduce riscul unei raniri grave in cazul unei coliziuni cu pana la 50 de procente. Ganditi-va cate vieti ar putea fi salvate. Soferii care nu poarta centuri de siguranta cel mai adesea sunt tinerii, soferii din mediul rural, soferii care lucreaza pe masinile companiilor sau cei care au consumat bauturi alcoolice.

Cand sunteti in dubii, opriti-va

Daca nu sunteti siguri cine are prioritate, mai bine incetiniti si opriti-va. Chiar si daca stiti ca aveti prioritate dar alt sofer incearca sa va taie calea, lasati-l sa o faca. Mai bine pierdeti putin timp decat sa va implicati intr-o coliziune.

Opriti-va la culoarea rosie

Principala cauza de accidente rutiere in intersectii au loc din cauza incalcarii acestei reguli. Unii soferi nu opresc la culoarea rosie din cauza lipsei de atentie. Altii o fac cand sunt orbiti de soare. Altii uita de aceasta regula cand se grabesc. Cel mai bine este sa incetiniti inainte de orice intersectie si sa evaluati situatia. Nu accelerati niciodata pe culoarea galbena.

Folositi semnalizatoarele

Confuzia este inamicul conducerii preventive. Atunci cand schimbati benzile de circulatie sau virati de pe un drum pe altul, folsiti intotdeauna semnalizatoarele din timp.

Ramaneti calmi

Furia la volan nu este doar un mit urban. Deoarece nu puteti sti cine este la volanul masinii careia tocmai vreti sa ii taiati calea, mai bine ramaneti in spate. Furia la volan a dus la violente sau chiar crime peste tot in lume. Daca suspectati ca alt sofer este baut la volan, incercati sa ramaneti la o distanta cat mai mare de el si alertati autoritatile cat de repede puteti.

Pastrati distanta dintre autovehiculul vostru si alte masini

Pastrarea unei distante prea mici intre masini este cauza principala ca tamponarilor, iar daca dumneavoastra sunteti cel care loviti alt autoturism din spate, sunteti vinovat si veti plati reparatiile. Foarte multe tamponari ar putea fi evitate daca soferii ar pastra o distanta corespunzatoare. Pastrati o distanta minima de 2-3 lungimi de masina in conditii de vreme buna, si o distanta dubla in conditii meteorologice nefavorabile.

Monitorizati-va unghiurile moarte si evitati sa stati in unghiurile moarte a altor soferi

De aceasta regula trebuie sa tineti cont mai ales atunci cand conduceti pe un drum unde puteti intalni camioane, tractoare sau alte vehicule de dimensiuni mari. Trebuie sa tineti cont de un lucru: Daca nu puteti vedea celalalt sofer in oglinzi, nici el nu va poate vedea pe voi. Accidentele intre un camion si un autoturism duc adesea la decese pentru conducatorii si pasagerii celui din urma.

Nu conduceti in stare de ebrietate, ameteala sau depresie

Chiar si unele medicamente va incetinesc timpii de reactie, asa ca este cazul sa fiti onesti cu voi insiva inainte de a decide sa conduceti un autoturism intr-o astfel de situatie. De asemenea, tineti cont ca alcoolul este metabolizat in cateva ore de odihna. Nu va urcati la volan dimineata urmatoare dupa ce cu o seara inainte ati consumat alcool pana tarziu. Consumul de alcool la volan este cauza a sute sau chiar mii de decese zilnic.

Atentie pe timp de ploaie

Cand drumul este umed, sau acoperit cu apa in urma unei furtuni puternice, timpul de franare creste. In astfel de conditii trebuie sa rulati incet si sa dezactivati pilotul automat. De asemenea mariti distanta dintre voi si masinile din fata. Cand franati nu o faceti brusc ci lin si incercati sa fiti previzibil. De asemenea este important sa invatati ce este acvaplanarea si sa actionati in consecinta.