Ce tip de incaltaminte este recomandata pentru a conduce un autoturism?

Cei mai multi soferi nu acorda deloc atentie tipului de incaltaminte pe care il foloseste atunci cand conduce, cel putin pana cand nu are loc un accident sau un potential accident ca urmare a unei alegeri neinspirate. In tara noastra precum si in multe alte tari, nu exista o lege care sa ne oblige sa purtam un anumit tip de incaltaminte atunci cand conducem un autoturism pe drumurile publice.

Din punct de vedere legal avem libertatea de a conduce desculti, in sandale, slapi sau chiar si cu tocuri de zece centimetri. Pe de alta parte, consecintele unui accident rezultat din cauza papucilor, pot fi destul de grave. In continuare vom incerca sa explicam care sunt cei mai siguri si adecvati papuci atunci cand conducem, precum si care sunt cei mai periculosi si care sunt riscurile la care ne supunem atunci cand ii purtam.

Tocurile inalte

Desi nu este ilegal sa conduceti cu tocuri inalte, nu este deloc recomandat sa o faceti. Pericolele asociate cu conducerea unei masini cu tocuri inalte sunt datorate faptului ca tocul se poate agata in covorul de pe podea, si astfel va veti afla in imposibilitatea de a frana si a opri autoturismul la timp. Papucii cu toc inalt va impiedica sa reactionati la timp pentru a preveni un eventual accident rutier. Pantofii cu toc inalt sunt trecuti pe prima pozitie in topul celor mai nepotriviti papuci ce pot fi folositi atunci cand conduceti.

Este foarte important sa aveti calcaiul piciorului cat mai aproape de podeaua masinii astfel incat sa puteti muta piciorul repede de pe pedala de acceleratie pe cea de frana atunci cand este nevoie. De asemenea, fara pantofi cu toc inalt, piciorul va fi mai odihnit si puteti aplica o presiune mai ferma asupra pedalelor.

Slapii

Slapii sau sandalele se mentin si ele in topul celor mai rele alegeri atunci cand conducem. Acest tip de incaltaminte este pe departe foarte periculos. Pedalele pot ramane agatate cu usurinta intre talpa slapilor si piciorul vostru, sau pot aluneca, impiedicandu-va sa reactionati la timp atunci cand este necesar. Astfel, timpul de franare creste considerabil, si cu el, direct proportional si riscul de accident. Slapii se pot agata de asemenea, de covoare sau pot ramane blocati sub pedale, impiedicandu-va sa le apasati. Conducerea in slapi este asociata cu multe accidente rutiere. Este o idee buna sa pastrati mereu in masina o pereche de papuci adecvati.

Picioarele goale

Daca va ganditi sa conduceti cu tocui inalte, slapi, sandale sau in picioarele goale, pe departe cea mai buna si sigura alegerea este cea din urma. Conform unui mit este interzis sa conducem desculti. Dupa cum am spus deja, este vorba despre un mit, departe de adevar. Este legal sa conduceti in picioarele goale asa cum este legal sa conduceti si cu tocuri inalte sau slapi.

Pe de alta parte, un sofer lipsit de experienta nu va reusi sa apese pedalele corespunzator daca va conduce descult. Iar acest lucru poate deveni periculos in situatiile de urgenta cand este nevoie de o franare brusca. Mai mult decat atat, conducand autoturismul cu picioarele goale se poate dovedi a fi o experienta dureroasa, mai ales in timpul calatoriilor lungi. Un alt pericol este reprezentat de faptul ca picioarele transpira si pot deveni alunecoase.

Cei mai potriviti papuci pentru conducerea unui autoturism

Papucii cu talpa plata precum pantofii fara toc, balerinii sau adidasii, nu aluneca cu usurinta de pe pedale si reprezinta cea mai buna alegere atunci cand conducem. Astfel de papuci sunt bine fixati pe picior si ofera oa derenta excelenta cu suprafata pedalelor. Mai mult decat atat trebuie sa retineti ca talpa papucilor nu trebuie sa fie foarte groasa pentru a putea simti pedalele.