Ce sunt si care este rolul placutelor de frana?

Sistemul de frana al autoturismelor moderne este alcatuit din doua componente principale: discurile de frana si placutele de frana. Cu toate ca majoritatea soferilor apeleaza la mecanici auto de fiecare data cand simt ca ceva nu este in regula cu sistemul lor de franare, noi ne-am gandit ca este bine sa va explicam care este rolul placutelor de frana, cum functioneaza si cand este timpul sa le inlocuiti.

In primul rand poate va intrebati de ce sunt atat de importante placutele de frana. Placutele de frana sunt un element cheie a sistemului de franare deoarece ele sunt componentele care creeaza frictiune pentru a opri sau a incetini un autoturism. Cand voi ca soferi calcati pedala de frana, placutele de frana apasa pe discul de frana ajutand autoturismul sa incetineasca sau sa se opreasca, in functie de presiunea exercitata pe pedala.

Dupa cum va imaginati, placutele de frana sunt folosite mereu, se uzeaza si trebuie sa le acordam atentie. De asemenea, placutele de frana sunt componentele care trebuiesc inlocuite la anumite intervale de timp. Acest interval de timp variaza in functie de cat de mult conduceti zilnic si modul in care o faceti. Oricum ar trebui sa verificati manualul tehnic al autoturismului pentru a afla perioadele recomandate de producator pentru a schimba placutele de frana.

De ce ar trebui inlocuite placutele de frana?

– avand grija si inlocuind placutele de frana la momentul oportun va ajuta sa imbunatatiti nivelul de siguranta al autoturismului vostru;
– inlocuirea placutelor de frana la timp duce la prelungirea duratei de viata a discurilor de frana;
– puteti evita alte defectiuni mai grave si mai scumpe ale autoturismului vostru.

Cum puteti verifica placutele de frana?

Cea mai buna metoda de a afla daca placutele de frana trebuie inlocuite, este sa tineti cont de cateva simptome. Daca nu cunoasteti aceste simptome va invitam sa cititi cu atentie urmatoarele randuri.

Aspectul: Cea mai sigura cale de a afla daca placutele de frana trebuie inlocuite este sa le priviti cu atentie. Acestea sunt plasate chiar in fata rotii, de o parte si de alta a discului de frana. Grosimea placutelor de frana trebuie sa fie de cel putin 4 mm. Daca observati ca uzura este mai mare iar placutele sunt mai subtiri de atat, este timpul sa le inlocuiti. In ziua de astazi majoritatea placutelor de frana sunt echipate cu senzori de uzura. Datorita acestor senzori, cand placutele de frana sunt uzate si trebuiesc inlocuite, conducatorul auto poate auzi un sunet ascutit, asemenea unei scartaituri.

Sunetul: Un alt semn care indica faptul ca placutele de frana necesita inlocuire, este un zgomot produs de acestea. Cand placutele de frana sunt uzate, in momentul franarii veti auzi un zgomot asemanator a doua bucati de fier aflate in frictiune. Dupa cum am precizat si mai sus, toate masinile din ziua de astazi sunt echipate cu senzori acustici, lucru care ajuta soferii sa auda un zgomot metalic ascutit. Acest lucru inseamna ca placutele de frana au o uzura maxima si trebuie inlocuite.

Simtul: Puteti afla de asemenea cand este vremea sa inlocuiti placutele de frana prin modul in care simtiti frana. Daca in momentul franarii simtiti trepidatii iar franele nu mai sunt la fel de eficiente ca inainte, este bine sa vizitati un atelier auto in vederea inlocuirii placutelor de frana.

Chiar daca inlocuirea placutelor de frana nu este o treaba foarte complicata, trebuie sa stim ca este vorba despre sistemul de franare, ceea ce tine de siguranta voastra si a celor din jur. De aceea sfatul nostru este sa apelati la un mecanic specializat pentru a le inlocui.