Ce sunt autoturismele autonome?

Cunoscute printre oamenii de rand ca si autoturisme fara sofer, masinile autonome sunt autoturisme sau autovehicule care sunt concepute in asa fel astfel incat sa poata rula fara sa fie conduse de o persoana. Pentru a putea rula aceste autoturisme detecteaza obiectele si obstacolele din mediul inconjurator si alege cea mai buna, scurta si sigura ruta spre o destinatie prestabilita.

Ce tehnologii sunt folosite la autoturismele autonome?

Pentru a putea rula fara un conducator auto care sa le controleze, autoturismele autonome necesita diverse echipamente si tehnologii sofisticate care includ un calculator ECU performant, sistem de navigare GPS, senzori cu infrarosu si un radar. In acelasi timp, aceste autoturisme autonome includ un sistem de control care gestioneaza toate datele obtinute pentru a crea o harta a intregii regiuni, astfel incat pe viitor sa poata alege cele mai bune cai de navigatie.

Cele mai multe dintre modelele disponibile la momentul actual sunt prototipuri sau sisteme demonstrative. Din pacate in acest moment nu exista un astfel de autoturism legal din punct de vedere rutier. Cu toate acestea este important sa retineti ca tehnologia autoturismelor autonome a evoluat foarte mult astfel incat in viitorul apropiat vom avea posibilitatea sa vedem astfel de autoturisme pe drumurile noastre.

Istoria automobilelor autonome

Chiar daca nu au fost la fel de impresionante ca prototipurile din zilele noastre, primele autoturisme autonome au fost produse incepand cu anul 1920. Acestea au fost capabile sa ruleze singure in linie dreapta fara control din partea unui om, chiar daca ele necesitau un nivel de programare foarte solid pentru a face acest lucru.

Prototipurile moderne care sunt capabile intr-adevar sa ruleze singure fara nici o comanda din partea unui om sunt produse de companii de renume precum Mercedes, Nissan sau Toyota. De asemenea si compania faimoasa Google a reusit sa creeze un astfel de autoturism perfect functional, dar cu toate acestea, din punct de vedere legal mai este putin pana cand aceste autoturisme vor aparea pe piata. Exista cateva state din America precum Florida sau California care permit utilizarea acestor autoturisme autonome.

Avantaje

Exista multe avantaje ale acestor automobile autonome. Printre acestea se numara limita de viteza mai mare, usurinta parcarii, mai putine coliziuni in trafic, eliminarea riscurilor de accidente in caz de oboseala si multe altele. De altfel, odata ce aceste automobile vor fi predominante pe drumuri, politia va avea nevoie de un efectiv mai redus iar asigurarile auto obligatorii vor avea preturi mai accesibile.

Care este viitorul autoturismelor autonome?

Asa cum am precizat deja si o stim cu totii, automobilele autonome reprezinta viitorul. Chiar daca ele ar putea sa nu fie acceptate pe drumuri la inceput, dupa teste riguroase la care vor fi supuse pentru a trece de normele de siguranta, aceste autoturisme se vor inmulti vazand cu ochii. Credeti ca ele vor inlocui masinile actuale? Acest lucru s-ar putea intampla, dar intr-un viitor indepartat. Acum nu deoarece oamenii inca doresc sa aibe control total asupra propriilor autoturisme, iar tranzitia va dura mai mult in acest sens.