Ce incaltaminte este potrivita pentru a conduce un autoturism?

Cei mai multi dintre noi nu ne gandim la tipul de pantof corespunzator pentru a conduce un autoturism in conditii de siguranta, desigur pana in momentul in care un accident este rezultatului unei alegeri neinspirate.

Nu exista nici o lege prin care sa se specifice ceva legat de incaltamintea potrivita pentru a conduce un autoturism. Din punct de vedere legal poti conduce descult, in slapi, sandale sau chiar si cu tocuri de 10 centimetri. In cazul in care un accident este rezultat din cauza unui pantof necorespunzator, consecintele pot fi foarte grave.

Conducerea unui autoturism folosind tocuri inalte

Surprinzator, nu este ilegal sa conduceti daca folositi pantofi cu tocuri inalte, desi cu singuranta nu este recomandat. Cel mai mare pericol asociat cu purtarea unor astfel de papuci in timp ce conduceti este reprezentat de riscul de a agata tocurile de covoarele masinii in momentul in care doriti sa franati. Prin urmare fie veti frana cu intarziere fie va veti afla in imposibilitatea de a frana sau a evita un accident.

De asemenea, condusul unui autoturism folosind papuci cu tocuri poate fi periculos deoarece calcaiul nu se poate sprijini de podeaua masinii. Avand calcaiul sprijinit soferul poate muta piciorul repede de pe pedala de acceleratie pe pedala de frana si poate apasa cu fermitate pe pedala respectiva.

Conducerea unui autoturism in slapi sau sandale

Acest tip de incaltaminte este de departe cel mai periculos. Pedala poate fi cu usurinta prinsa intre talpa piciorului si slap sau sanda, ducand la un control redus asupa masinii si la o cresterea a timpului necesar franarii. Acesti papuci aluneca cu usurinta si poti fi prinsi intre sau sub pedale. Asadar atentia soferului va fi concentrata pe localizarea optima papucului, fiind astfel neatent la drum. Condusul cu slapi sau sandale este o cauza a accidentelor rutiere. O idee buna este sa va tineti o pereche de papuci adecvati condusului in masina. In cazul in care nu aveti perechea potrivita pentru condus in masina este de preferat sa conduceti in picioarele goale.

Este ilegal sa conduceti in picioarele goale?

Acesta este un mit! De fapt, condusul descult este legal. Sunteti indecisi intre pantofi cu toc si picioarele goale? Optati pentru picioarele goale. Desi este aproape sigur, exista unele pericole asociate cu sofatul in picioarele goale. O persoana care nu este obisnuita cu mersul pe jos sau condusul descult poate avea cateva probleme legate de incomoditate si de exercitarea presiunii asupra pedalelor. Aceste probleme pot fi sub forma durerilor atunci cand apasati cu fermitate pedala, ceea ce poate duce la reducerea controlului asupra masinii.

Alte riscuri potentiale poti fi cauzate de picioarele ude care devine alunecoase. Sosetele sau ciorapii sintetici pot reduce tractiunea intre picior si pedala. De asemenea, in cazul unui accident, pantofii potriviti duc la reducerea ranilor in cazul picioarelor. Pe de alta parte multe persoane spun ca prefera sa conduca desculte deoarece in modul aceste simt mai bine masina, mai ales in cazul pedalei de ambreiaj. Ca urmare, conducerea cu picioarele goale ajuta la plecarea de pe loc.

Ce spune legea?

Codul rutier nu prevede un anumit tip de pantofi necesari condusului, si este legal sa purtati orice incaltaminte doriti, dar trebuie sa tineti cont de faptul ca sunteti responsabili de mentinerea in permanenta a controlului asupra autoturismului. Desi in prezent nu exista nici o infractiune specifica referitoare la incaltamintea inadecvata, puteti fi amendat in functie de circumstante. Daca sunteti opriti de politie ca urmare a conducerii neregulate si se considera ca incaltamintea este cauza, ofiterul va poate da avertisment verbal si cateva sfaturi. Cazuri mai grave in care puneti in pericol ceilalti participanti la trafic pot duce la amenda.

Cea mai buna incaltaminte pentru condus

Pantoful plat, care nu aluneca cu usurinta. Pantoful precum cel cu paiete, are aderenta excelenta, cauciuc pe partea inferioara oferind o tractiune excelenta cu pedala iar talpa pantofului nu este foarte groasa. Cei mai buni pantofi permit soferului sa simta pedala astfel incat acesta sa stie cat de multa presiune trebuie sa exercite asupra ei. Doamnelor, pantofii de balet prinsi pe picior sunt o alegere foarte buna in cazul condusului.

Cea mai proasta incaltaminte pentru condus

Slapii si tocurile, care desigur au fost deja mentionate. De asemenea evitati pantofi cu talpa groasa si grea care va impiedica sa simtiti pedala. Pantofii cu platforma sau talpa lata, va pot apasa in acelasi timp si fara sa va dati seama atat pedala de frana cat si pe cea de ambreiaj.