Care este rolul filtrului de carburant?

Un filtru de carburant este amplasat de-a lungul sistemului de alimentare a unui autoturism si poate fi localizat fie undeva sub capota, fie in apropierea rezervorului de combustibil. Responsabilitatea acestui dispozitiv este sa blocheze mizeriile si particulele mari de praf din combustibil sa ajunga in motor. Din cauza fortei imense a pistoanelor care se misca in sus si in jos pentru a compresa un amestec de combustibil si aer pentru ca acesta sa arda eficient, particulele mari de praf si mizeriile care ajung aici pot provoca daune grave asupra motorului.

De asemenea particulele mari de praf si mizeriile au capacitatea de a bloca injectoarele, astfel incat intr-unul dintre cilindri nu va fi injectata o cantitate importanta de combustibil. Prin urmare, pentru o functionare corespunzatoare a motorului, injectoarele trebuie reparate sau curatate, o operatiune foarte costisitoare. Avand in vedere toate lucrurile explicate mai sus este imperativ sa schimbam filtrul de combustibil la timp pentru a ne bucura de performanta motorului.

Deoarece exista mai multe tipuri de sisteme de alimentare cu combustibil, filtrul de carburant poate fi diferit. Un motor cu carburator care utilizeaza in general principiul de a aspira combustibil in motor, are un sistem de alimentare de joasa presiune. Intr-un sistem de alimentare cu carburator, combustibilul trece printr-o serie de furtune rezistente la carburant. In acest caz filtrul de combustibil este fabricat din metal sau plastic rezistent si are un tub de intrare la un capat si un tub de iesire la celalalt capat. La ambele capete sunt montate furtunuri fixate cu coliere rotunde.

La autoturismele cu injectie electronica, injectoarele pulverizeaza combustibil in fiecare cilindru. In acest caz combustibilul este mentinut la o presiune foarte mare cu ajutorul unui regulator de presiune. Deoarece acest sistem este de inalta presiune, conductele de combustibil trebuie confectionate din metal. Uneori filtrul de combustibil este amplasat in alta locatie, intr-o sectiune unde presiunea este mai scazuta. Acesta este conectat la furtune de cauciuc cu cleme sau coliere, la fel ca in cazul motoarelor cu carburator. Cu toate acestea, la astfel de sisteme pe injectie electronica, cel mai adesea intalnim filtre echipate cu fitinguri filetate la fiecare capat, care se insurubeaza in conductele de combustibil.

Atunci cand decideti sa schimbati filtrul de combustibil la autoturismul vostru, exista o serie de masuri ce trebuie luate in considerare. In primul rand, la un autoturism cu sistem de alimentare de inalta presiune, inainte de a deconecta filtrul de la conductele de combustibil, trebuie sa diminuati presiunea. Pentru a reusi va trebui sa scoateti siguranta care controleaza pompa de combustibil si sa lasati masina la relanti pana cand ramane fara combustibil. O alta metoda des intalnita este sa deschideti busonul de la rezervor. Nu ezitati sa cititi manualul tehnic pentru instructiuni specifice.

Pentru a fi siguri ca autoturismul va functiona corespunzator, va trebui sa aveti grija de modul in care montati filtrul de combustibil, astfel incat combustibilul sa se deplaseze in directia buna. Pe majoritatea filtrelor veti gasi desene sau marcaje de intrare-iesire a combustibilului. Partea marcata cu “intrare” trebuie conectata la conducta care vine din rezervor iar partea marcata cu “iesire” trebuie conectata la conducta ce duce inspre motor. De multe ori filtrul de combustibil este fabricat intr-o asemenea maniera incat va putea fi montat intr-o singura pozitie.

Deoarece filtrul de combustibil este o componenta cheie care protejeaza motorul de particule straine periculoase, este important ca acesta sa fie inlocuit periodic. Pentru a afla aceasta perioada este bine sa consultati manualul de intretinere al autoturismului sau sa intrebati un mecanic. De asemenea, chiar daca procedura de inlocuire este simpla, daca nu sunteti siguri pe voi, nu ezitati sa vizitati un atelier auto specializat. Daca locuiti intr-o regiune deosebit de poluata, filtrul de combustibil necesita mai multe atentie si va trebui inlocuit la intervale mai scurte. Acelasi lucru se intampla daca calatoriti foarte mult cu masina si faceti mai multi kilometri decat o persoana normala.