Care este diferența dintre un autoturism coupe si un sedan?

Care este diferenta dintre un coupe si un sedan? Pentru cei mai multi oameni raspunsul este unul foarte simplu: un sedan are patru portiere, pe cand un autoturism coupe are doar doua. Cel putin asa au fost definite de catre absolut toti producatorii de automobile, de-a lungul anilor. Probabil acesta este raspunsul pe care orice sofer l-ar oferi la o astfel de intrebare. Dar este cu adevarat o intrebare usoara? Nu, nu este asa. Ca si in cele mai multe cazuri, cand vine vorba de automobile, exista o confuzie.

In trecut aceasta confuzie nu punea pe nimeni in dificultate. Acest lucru se intampla de ceva timp incoace, deoarece unii producatori de automobile au fabricat autoturisme sedan cu doua portiere sau autoturisme coupe cu patru portiere. Termenul de „coupe cu patru usi” este inselator deoarece coupe insemna pana acum un autoturism cu doua portiere. La fel, „sedan cu doua portiere” iti provoaca o confuzie pentru ca pana de curand, un sedan avea in mod obligatoriu patru portiere.

Ce este un autoturism coupe ?

Cuvantul „coupe” este un neologism si este considerat in general a fi un autoturism cu plafon fix si doua portiere. Un coupe are, in general, fie doua locuri (unul pentru sofer si unul pentru pasager), fie patru locuri plasate intr-o configuratie 2 + 2, ceea ce inseamna ca exista doar doua locuri pentru pasageri in spate (spre deosebire de standardul de 3 locuri) si aceste locuri sunt mai mici decat in cazul autoturismelor conventionale. Este important de stiut ca din punct de vedere tehnic, un coupe dispune de un spatiu mai mic de un metru cub in interior, in partea din spate.

Cu toate acestea, exista o multime de autovehicule care au doar doua usi, dar mai mult de un metru cub volum in spate. Aceste autoturisme, care in mod normal ar putea fi numite coupe, sunt de fapt autoturisme sedan cu doua portiere. Cateva exemple de autoturisme sedan cu doua portiere sunt Ferrari 612 Scaglietti, Mercedes CL-Class, Chevy Monte Carlo si altele.

Ce este un autoturism sedan?

In general, termenul de sedan il asociem cu masini mai mari, cu patru portiere, nedecapotabile, in care pot calatori foarte confortabil patru sau cinci persoane. Comparativ cu un coupe, un sedan este din punct de vedere tehnic definit ca un autoturism care dispune in partea din spate de un spatiu egal sau mai mare de un metru cub. Bineinteles ca exista autoturisme sedan cu doua portiere, iar unii fac confuzia de a le numi autoturisme coupe.