Cand trebuie inlocuit sau reparat alternatorul?

Un alternator este o componenta a unui autoturism care genereaza energie electrica atunci cand motorul este in functiune. Un alternator este atasat la motor si este antrenat de o curea de transmisie (curea de accesorii). Energia electrica generata de alternator este folosita pentru a reincarca acumulatorul sau bateria si pentru buna functionare a tuturor componentelor electrice ale autoturismului. Un alternator este componenta principala a sistemului de incarcare si este o piese ce nu are nevoie de intretinere periodica.

Cand este momentul potrivit pentru inlocuirea alternatorului?

Exista cateva motive din cauza carora va puteti gandi sa schimbati alternatorul. Un alternator trebuie inlocuit atunci cand nu mai incarca corespunzator sau cand devine galagios. Cand un alternator se defecteaza, acumulatorul auto nu va mai fi incarcat corespunzator. Cea mai comuna problema este reprezentata de dificultatea de a porni autoturismul. In timp ce multi dintre soferi se grabesc sa dea vina pe baterie, ar trebuie sa verifice incarcarea intrucat alternatorul poate fi defect. Cand alternatorul este defect, autoturismul mai poate rula pentru o scurta perioada folosind curentul electric generat de acumulator. Odata ce bateria se va descarca in totalitate, autovehiculul nu va mai porni iar toate sistemele electrice nu vor mai functiona.

Cum se poate testa sistemul de incarcare?

Majoritatea atelierelor auto sunt echipate cu aparatura speciala pentru testarea incarcarii. De asemenea, un electrician auto priceput poate verifica incarcarea cu un aparat de masura. Astfel el va testa voltajul de iesire al alternatorului. Daca sistemul de incarcare al masinii nu functioneaza corespunzator, este nevoie de teste suplimentare pentru a vedea daca problema este generata de alternator sau de alte componente alte sistemului de incarcare. Firele corodate, cureaua de transmisie rupta sau slabita sau sigurantele arse pot cauza de asemenea probleme ale sistemului de incarcare.

Ce alte metode de testarea a sistemului de incarcare exista?

Desi nu este o testare cu rezultate sigure 100%, puteti verifica sistemul de incarcare chiar acasa la dumneavoastra folosind un aparat de masura. De asemenea puteti vedea daca atunci cand aprindeti luminile sau alte componente electrice ale masinii, lumina farurilor fluctueaza. Cand motorul este pornit, un alternator bun genereaza energie suplimentara bateriei, astfel incat voltajul creste de la 12 volti la 13,8-14 volti. Acest lucru va garanteaza ca sistemul de incarcare functioneaza corespunzator.

Ce este de facut cand alternatorul incepe sa devina zgomotos?

In componenta alternatorului exista rulmenti si o fulie care pot deveni zgomotoase. In mod normal, cand din directia alternatorului auziti un zgomot ascutit, este timpul sa il inlocuiti sau sa il reparati.

Cat de scumpa este inlocuirea unui alternator?

Un atlernator original poate avea un pret destul de piperat, in timp ce piesele fabricate de alti producatori pot avea preturi mai mici, cuprinse intre 400 si 1000 de lei. O alta posibilitate este sa mergeti la un electrician auto si sa reparati alternatorul. De cele mai multe ori se inlocuieste fulia, rulmentii sau releul de incarcare. Daca optati pentru repararea alternatorului, s-ar putea sa scapati cu o suma mai mica, in functie de piesa defecta. Daca optati pentru un alternator nou, puteti obtine un pret mai bun daca oferiti alternatorul vechi la schimb.

Atunci cand inlocuiti alternatorul, nu este necesar sa inlocuiti si abteria sau cureaua de transmisie, decat daca acestea sunt slabite. Cu toate acestea se intampla adesea ca un acumulator sa se descarce atunci cand un alternator se defecteaza. Tot ce trebuie sa faceti este sa vizitati un electrician auto pentru a conecta acumulatorul la un redresor.