Aflati cum puteti porni un autoturism impingandu-l

Niciodata nu este o experienta placuta atunci cand doriti sa plecati la drum iar masina refuza sa porneasca. Unul dintre cele mai intalnite motive ale unei astfel de situatii este defectiune acumulatorului auto. Ca si alte componente, acumulatorul auto are o durata de viata limitata. In medie un acumulator auto poate avea o durata de viata de 4-5 ani. Acumulatorii auto sunt mai putini eficienti pe durata iernii cand temperaturile sunt scazute. Cu cat afara este mai frig, cu atat acumulatorul va furniza mai putina energie si cu atat este mai probabil sa cedeze.

La autoturismele moderne, multiplele echipamente auxiliare electrice joaca un rol important in ceea ce priveste durata de viata si performanta acumulatorului. Daca va aflati in situatia in care trebuie sa mergeti urgent cu masina undeva iar aceasta refuza sa porneasca, nu aveti alta solutie decat sa incercati sa o porniti impingand-o. In acest articol va vom explica cum puteti face acest lucru.

Pentru a porni masina impingand-o, in functie de circumstante, uneori este de ajuns si o singura persoana. Acest lucru presupune ca persoana care impinge masina sa sara repede la volan odata ce are suficienta viteza. Acest lucru poate fi periculos deoarece se poate pierde foarte usor controlul masinii iar persoana respectiva se poate lovi. De aceea, daca doriti sa porniti masina impingand-o, este mai bine sa cereti ajutorul unei alte persoane.

Inainte de a afla cum puteti porni masina trebuie sa va avertizam ca atunci cand motorul este oprit, sistemul de servodirectie nu va fi activ. De aceea, pana cand motorul va porni, va fi foarte dificil sa rotiti volanul. Tocmai de aceea este recomandat sa faceti aceasta manevra pe un drum cat mai drept. Retineti si faptul ca asa cum servodirectia nu va functiona, nici sistemul ABS nu va fi activ. Daca nu reusiti sa porniti masina cand aceasta are o viteza optima, va fi dificil sa o opriti pe loc. Desi franele functioneaza si fara motorul pornit, sistemul ABS nu va fi activ iar voi puteti pierde controlul tractiunii daca sunteti pe o suprafata umeda sau alunecoasa.

Inainte de a incerca sa porniti masina impingand-o, asigurati-va ca toate componentele electrice precum ventilatorul, climatizarea, luminile, stergatoarele sau radio sunt oprite, pentru a nu consuma energia bateriei. Urcati-va la volanul masinii si apasati pedala de ambreiaj pana la capat. Urmatorul pas este sa bagati masina in treapta a doua de viteza. Aceasta treapta de viteza este de obicei suficienta astfel incat sa aveti viteza optima atunci cand veti porni masina. Tineti minte ca pedala de ambreiaj trebuie mentinuta apasata in continuare. Invartiti cheia in contact pe a doua pozitie iar persoana care te ajuta poate incepe sa impinga masina.

Cand masina ruleaza cu o viteza ideala de paroximativ 10-15 km/ora, este momentul sa eliberati pedala de ambreiaj. Incercati sa eliberati pedala de ambreiaj asa cum o faceti de obicei cand conduceti normal si doriti sa schimbati in a doua treapta de viteza. Nu este recomandat sa eliberati pedala nici prea incet dar nici prea repede. Cand motorul a pornit apasati din nou pedala de acceleratie si accelerati astfel incat alternatorul sa poata incepe sa incarce acumulatorul.

Pornirea repetata a unui autoturism prin impingere poate duce la defectiuni ale transmisiei si ambreiajului, in functie de cat de lin sau cat de tare bruscati comenzile in acel moment. Unii producatori de autoturisme specifica in manualele lor ca nu este recomandat sa porniti masina prin impingere deoarece puteti defecta catalizatorul. Un alt lucru ce trebuie mentionat este faptul ca masinile cu transmisie automata nu pot fi pornite prin impingere.