Aflati cum puteti conduce in conditii de siguranta pe timp de toamna

Chiar daca iarna este considerata cel mai periculos anotimp pentru conducatorii auto, pe timpul toamnei ne putem confrunta cu o serie de factori care ne pot pune in pericol siguranta, atunci cand sofam. Printre acesti factori putem enumera ceata, poleiul, ploile dese si chiar soarele de dimineata sau lumina obscura de seara, inainte de apus. Mai jos va vom enumera o serie de sfaturi care va pot ajuta sa conduceti in conditii de maxima siguranta pe durata acestui anotimp.

Soarele de dimineata poate evidentia si se poate reflecta din orice zgarietura sau mizerie de pe parbriz, si de aceea este foarte important sa pastrati parbrizul cat mai curat. Materialele speciale de microfibra pot fi cumparate la preturi foarte mici din orice magazin si sunt foarte utile in astfel de situatii.

Incercati sa conduceti pastrand o viteza constanta, fara franari sau accelerari bruste. Nu uitati ca pe durata acestui anotimp, lumina este mai redusa iar vizibilitatea scade direct proportional. De aceea trebuie sa adaptati viteza la aceste conditii astfel incat sa puteti opri in conditii de maxima siguranta in orice situatii neprevazute.

Acordati o atentie sporita celorlalti participanti la trafic precum motociclistii, biciclistii si chiar pietonii. Din cauza luminii scazute, acestia pot fi observati cu o oarecare intarziere. De aceea este recomandat sa conduceti preventiv si sa incetiniti in apropierea unor locuri speciale precum scoli, intersectii, etc.

Pe timp de toamna carosabilul umed poate deveni o adevarata problema chiar si pentru un conducator auto cu experienta. Distanta de franare creste considerabil iar razele soarelui se pot oglindi in apa de pe carosabil, orbindu-va. De asemenea nu trebuie sa uitati ca sunteti expusi la fenomenul de acvaplanare. Atunci cand ploua sau carosabilul este ud dupa o ploaie, circulati cu o viteza redusa.

Trebuie sa stiti ca voi nu sunteti singurele persoane afectate de ploi, ceata sau soare. De aceea trebuie sa fiti atenti la autoturismele care ruleaza in fata sau spatele vostru. Fiti mereu pregatiti pentru manevre bruste executate de alti soferi. Ca o masura de protectie, puteti pastra o distanta mai mare decat de obicei intre autoturismul vostru si autoturismul din fata.

De multe ori parasolarul masinii nu va fi suficient pentru a bloca razele orbitoare ale soarelui, iar conducatorii auto pot fi orbiti timp de cateva secunde. De aceea va recomandam sa pastrati mereu in masina o pereche de ochelari de soare, indiferent de anotimp. Asigurati-va ca acesti ochelari vor fi pastrati la indemana pentru a nu fi nevoiti sa scotociti in locuri inaccesibile atunci cand conduceti.

In cele din urma trebuie sa va amintiti ca toamna, ora se schimba iar afara se va innopta mai repede decat de obicei. Nu uitati sa porniti mereu farurile si sa le mentineti curate pentru a vedea mai bine si a fi vazuti. Daca autoturismul vostru este prevazut cu o functie automata de aprinderea a farurilor, nu uitati sa o activati.

 
Parasolare auto