Aflati cum puteti calcula consumul de carburant cu exactitate

Avand in vedere ca pretul benzinii si al motorinii fluctueaza intre preturi mari si preturi astronomice, multi conducatori auto sunt foarte preocupati de consumul autoturismelor lor. Daca va aflati printre cei care nu stiu cum sa calculeze cu exactitate consumul real al masinii lor, va invitam sa cititi acest articol si sa urmariti acesti pasi simpli. Este necesar sa precizam ca pentru acest calcul poate fi facut doar atunci cand va planificati o calatorie lunga, deoarece este nevoie sa circulati cel putin cateva sute de kilometri pentru un rezultat cat mai exact.

1. Desi nu este important in calculul consumului, este bine sa stiti ce capacitate are rezervorul masinii voastre, pentru a pregati banii necesari sa faceti doua plinuri. Aceasta informatie este trecuta in cartea de identitate a masinii voastre sau in manualul tehnic. Majoritatea autoturismelor au un rezervor de combustibil cu o capacitate cuprinsa intre 30 si 60 de litri.

2. Al doilea pas este sa alegeti o benzinarie in care sa faceti plinul rezervorului. Majoritatea pompelor au un mecanism care va detecta cand rezervorul masinii este plin. Incercati sa umpleti rezervorul la capacitate maxima, dupa care porniti masina si verificati daca in bord nivelul combustibilului este la maxim.

3. In momentul in care verificati ca nivelul combustibilului sa fie la maxim, notati pe o hartie cati litri de combustibil ati alimentat si cati kilometri aveti in bord. Aceste date trebuie sa fie cat mai exacte, pentru un rezultat cat mai aproape de realitate. Daca ati uitat sa cititi numarul de litri alimentati de pe pompa, puteti lua aceste date de pe bonul primit de la casierul benzinariei.

4. Setati kilometrajul din bord pe valoarea zero. La majoritatea autoturismelor acest lucru se poate face tinand apasat 2-3 secunde pe o tija amplasata pe ceasurile de bord. Pentru a afla cum resetati kilometrajul la zero, cititi manualul masinii. Nu uitati acest pas deoarece este foarte important.

5. Acum este timpul sa plecati in calatorie si sa conduceti asa cum o faceti de obicei. Conduceti pana cand nivelul de combustibil se apropie de limita minima, dupa care opriti-va din nou intr-o benzinarie.

6. Acum este timpul sa faceti din nou plinul rezervorului, tinand cont de pasii descrisi anterior. Notati din nou pe hartie cati litri de combustibil ati alimentat, cati kilometri ati parcurs de cand ati alimentat prima oara si pregatiti-va pentru putina matematica.

7. Calculul este foarte simplu. Daca la a doua benzinarie ati alimentat “x” litri si intre prima si a doua benzinarie ati parcurs “y” kilometri, consumul vostru este de (x * 100) / y. De exemplu daca la a doua benzinarie ati alimentat 35 de litri, iar distanta dintre cele doua benzinarii a fost de 500 de kilometri, consumul vostru este de 7 litri/100 kilometri – (35 * 100) / 500.

Multi soferi adopta moduri diferite de conducere pentru a imbunatati consumul de combustibil, precum modul de accelerare, viteza de rulare etc. Cunoscand consumul de combustibil al masinii voastre, va ajuta sa alocati un buget lunar cu mai multa precizie. Tineti cont insa, de faptul ca un autoturism are un consum diferit in oras si alt consum la drumuri lungi.