Afla tot ce trebuie stiut inainte de a cumpara o masina folosita

Multe persoane isi indreapta atentia spre a cumpara o masina la mana a doua din simplul motiv ca este mai ieftina, mai putin costisitoare si pana la urma poate indeplini cu succes aceleasi sarcini ca si un autoturism nou. In plus, autoturismele second hand nu se depreciaza asa de repede precum o masina noua. Asta inseamna ca daca in viitor va ganditi sa vindeti aceasta masina, veti putea recupera o suma importanta din pretul de achizitie, lucru care nu se intampla in cazul unui autoturism nou, a carui valoare scade brusc din momentul in care a fost cumparata. Pe de alta parte, masinile la mana a doua au o oarecare vechime si pot avea diferite defectiuni mecanice, fata de un autoturism nou. Cititi cateva sfaturi pentru a afla ce pasi trebuie urmati daca doriti sa cumparati un autoturism second hand.

Inainte de toate, alegeti tipul autoturismului

Ca si in cazul achizitionarii unui autoturism nou, cumpararea unei masini folosite este un proces scump ce necesita mult timp si rabdare. Inainte de toate ar trebui sa luati in considerare obiceiurile voastre pentru a decide ce tip de autoturism aveti nevoie. Este important sa stiti daca vreti o masina mica pe benzina pentru plimbari scurte prin oras, sau o masina de familie pe motorina pentru plimbari lungi.

Trebuie sa aveti mereu in vedere banii de care dispuneti si sa calculati cat de multi sunteti dispusi sa cheltuiti pentru intretinerea masinii in fiecare luna. Va trebui sa platiti asigurarea obligatorie, sa faceti plinul de carburant, sa platiti impozit anual, sa schimbati piesele ce necesita inlocuire la un anumit interval si sa cumparati piese noi in caz de defectiuni. Pana la urma nu v-ati cumparat o masina ca sa o tineti langa bordura in caz ca se strica.

Odata ce ati ales un model de autoturism, verificati istoria lui

Indiferent de tipul de masina ales, aceasta trebuie verificata temeinic inainte de a fi cumparata. Asta daca nu vreti sa fiti pacaliti si sa va alegeti cu un autoturism plin de defectiuni costisitoare. Asadar, inainte de a cumpara un autoturism pe care ati pus ochii, verificati urmatoarele aspecte.

Inspectia vizuala: Verificati aspectul masinii pentru a observa orice reparatii majore in ceea ce priveste caroseria. Astfel puteti afla daca masina a fost implicata intr-un accident grav in urma caruia au fost necesare reparatii scumpe.
Testul de conducere: Nu ezitati sa cereti proprietarului masinii sa va permita un test de conducere. In timpul acestui test ascultati cu atentie pentru a auzi eventuale zgomote ce pot fi simptomele unei defectiuni tehnice. Asigurati-va ca masina accelereaza si franeaza lin, fara trepidatii si fara sa traga intr-o anumita parte.
Intrebati de istoricul reparatiilor: Daca cumparati masina de la o persoana privata, intrebati-l daca este de acord sa mergeti impreuna la un atelier auto pentru a verifica partea mecanica. Daca cumparati masina de la un dealer, este posibil ca aceasta inspectie sa fie deja facuta iar vanzatorul sa aibe documente doveditoare.
Verificati seria de caroserie: Notati seria de caroserie a masinii pentru a verifica istoricul acesteia la o reprezentanta auto. Astfel puteti afla daca au fost raportate accidente, daca numarul de kilometri este real si alte informatii importante despre masina. Daca cumparati masina de la un dealer exista posibilitatea ca acesta sa va puna la dispozitie aceste informatii fara sa platiti taxe suplimentare.

Negociati cel mai bun pret posibil

Urmatorul pas este sa negociati pretul masinii. In ziua de astazi atat dealerii cat si vanzatorii privat ofera un anumit grad de flexibilitate in ceea ce priveste pretul unei masini la mana a doua. Cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru a putea negocia, este sa aflati dinainte cat mai multe lucruri despre acest model de autoturism. Verificati preturile unor modele similare pe internet sau in piata locala de masini. Daca masina prezinta unele defectiuni, nu ezitati sa le folositi pentru a scade din pret.

Daca cumparati masina de la un vanzator privat trebuie sa stiti ca o veti lua asa cum este. Acest lucru inseamna ca vanzatorul nu va fi responsabil de eventualele defectiuni ce pot aparea dupa ce tranzactia a fost incheiata. In schimb, daca cumparati masina de la un dealer, este foarte probabil sa primiti o oarecare garantie.