2 sau 4 portiere?

Sunteti in cautarea unei masini? Poate va ganditi la o anumita marca de masini sau un anume tip, la culoarea pe care o doriti, la cutia de viteze manuala sau automata ori sa ruleze pe benzina sau diesel. Dar v-ati gandit daca sa alegeti cu doua sau cu patru portiere? Aici s-ar putea sa va fi blocat. Intr-adevar este o intrebare buna, ce sa alegeti? Mai jos veti regasi o serie de avantaje si dezavantaje pentru autovehicule cu doua sau cu patru portiere.

In primul rand sa vorbim despre masinile cu doua portiere. Din start acestea sunt mult mai ieftine fiind considerate o varianta la masinile standard. Fiind fabricate cu doua portiere, exista mai putine decupaje pe masina, asta insemnand ca, caroseria este mult mai usoara si sigura. Spatiul din fata este mult mai mare decat la masinile in 4 usi, ceea ce face ca accesul soferului si pasagerului din dreapta sa fie mai bun, iar vizibilitatea soferului are un unghi mult mai mare.

De asemenea un autoturism in 2 portiere este mai aspectos, arata mult mai bine, si puteti opta pentru portiere care se deschid in sus cum sunt cele de la Lamborghini. Acest lucru este realizabil doar pentru acest tip de masini. In ceea ce priveste portbagajul, acesta poate fi usor mai mic decat al autoturismelor cu patru portiere dar nu este o regula.

Ceea ce numim noi dezavantaj este faptul ca daca va hotarati sa vindeti un astfel de autoturism, veti gasi foarte greu cumparator deoarece majoritatea doresc sa intrebuinteze masina in scopuri personale, precum plimbarile si calatoriile in familie, plimbarile la cumparaturi, sau pentru a cara diverse marfuri. Un alt dezavantaj este ca, masina fiind cu doua usi, accesul pasagerilor in spate se face prin fata, rabatand scaunele. Sa nu vorbim de cazul in care trebuie sa luati pe cineva de pe trase si aveti ghinionul ca afara sa si ploua. In acest caz sunteti nevoiti ca si dumneavoastra sa coborati din masina pentru a le permite celorlati sa intre pe bancheta din spate. Partea amuzanta din aceasta situatie este faptul ca pasagerii mai dau si cu capul de plafon.

Un caz “urat” ar putea fi reprezentat de un accident rutier in care pasagerii din spate sunt practic blocati. Ei nu vor putea iesi din masina pana nu ies prima data cei din fata. In caz de urgenta nici macar pe geam nu se pot salva. Sa nu mai vorbim de un incendiu ce s-ar putea porni in interiorul masinii. In caz de accident cu avarierea partii din spate a masinii va trebui sa se decupeze toata aripa pentru a fi reparata, pe cand la autoturismele cu patru usi este mult mai usor sa se schimbe portiera. De asemenea, daca masina voastra necesita inlocuirea unor piese in interiorul masinii, mecanicului sau electricianului ii va fi mult mai greu sa ajunga acolo si sa lucreze comd. In schimb, daca ar fi masina cu patru portiere, accesul ar fi mult mai usor.

Portierele din fata sunt mai mari decat la cele cu patru usi. De aceea in cazul in care parcati masina intr-un spatiu ingust o sa va fie putin incomod sa intrati sau sa iesiti din masina. Acest lucru se intampla deoarece scaunele masinii sunt amplasate mai in fata decat marginea portierei, deoarece accesul pasagerilor din spate se face tot prin fata.

Asa cum spuneam si la inceput, alegerea va apartine. Ramane la aprecierea dumneavoastra daca doriti o masina cu doua usi si sa va bucurati de faptul ca va puteti strecura mai usor cu ea in traficul aglomerat, ca gasiti mai usor loc de parcare, ca arata mai “draguta” sau o masina cu patru usi care este mult mai practica.